×

Siker

Sikerült képet készíteni a Tejútrendszer közepén található fekete lyukról

Csillagászok bemutatták az első homályos felvételt a Tejútrendszer közepén lévő szupernagy tömegű fekete lyukról.

A tudósok úgy vélik, szinte minden galaxisnak, így a Tejútrendszernek is gigászi fekete lyukak vannak a közepén, ahonnan se fény, se anyag nem tud kiszökni, ezért szélsőségesen nehéz képet készíteni róluk. A fényt a gravitáció kaotikusan elhajlítja és megcsavarja, ahogy az erősen felhevült gázzal és porral együtt magába szippantja a mélység.

 

Az Európai Déli Obszervatórium, az ESO által közreadott, nagy látószögű felvétel a Tejútról. A kép a Tejútrendszer központi kidudorodásáról készített felvételek sokaságából áll össze, amelyeken a galaxis középső részének az eddigieknél jóval több csillaga tanulmányozható. (MTI/EPA/ESO/Nick Risinger)

A csütörtökön bemutatott színezett képet az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma készítette, amely a világ nyolc összehangolt rádiótávcsövének együttese.
Korábbi kutatások azt találták, hogy a galaxisunk közepén lévő fekete lyuk túlságosan mozgékony ahhoz, hogy jó képet lehessen róla készíteni.

Feryal Özel asztrofizikus, az Arizonai Egyetem munkatársa a fekete lyukat “galaxisunk közepén lévő szelíd óriásnak” nevezte, amikor bejelentette az új felvételt.
A Tejútrendszer fekete lyukának Sagittarius A(asterisk) a neve, a Nyilas és a Skorpió csillagképek határához közel helyezkedik el.

Az Európai Déli Obszervatórium, az ESO által 2011. augusztus 3-án közzétett és a VISTA infravörös teleszkóppal készített képek újonnan felfedezett nyílt csillaghalmazokról. Az ESO-nak a chilei Atacama-sivatagban működő Paranal Csillagvizsgálójában dolgozó nemzetközi tudóscsoport kilencvenhat olyan új nyílt csillaghalmazt fedezett fel, amelyeket eddig eltakart a Tejútrendszer csillagpora. (MTI/EPA/ESO)

Nem ez az első kép, ami fekete lyukról készült. Ugyanez a kutatócsoport 2019-ben tette közzé az elsőt, egy 53 millió fényévre lévő galaxisból.
A Tejútrendszer fekete lyuka sokkal közelebb, mintegy 27 ezer fényévre található.

Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza az MTI érdeklődésére elmondta, hogy ekkora távolságból ez a fekete lyuk a Földről nagyjából ugyanakkorának látszik az égbolton, mint egy fánk a Hold felszínén. Ezért volt szükség az EHT óriási felbontására.

A távoli rádiótávcsövek összekötésével készült felvétel jelentőségét az adja, hogy bepillantást enged ezeknek az objektumoknak a működésébe, abba, hogy mi történik a fekete lyukak közvetlen közelében. Így azokat a fizikai folyamatokat is láthatjuk, amelyekről nem lenne tudomásunk.

Kitért arra is, hogy az előző felvétel és a mostani nagyon hasonlít egymáshoz megjelenésében, azonban a saját galaxisunk középpontjában található képződmény több mint ezerszer kisebb méretű és tömegű a másik fekete lyuknál.

A csillagász magyarázata szerint a több képből álló felvételen valójában nem a fekete lyuk látható, hanem a környezetében lévő forró anyag, ahogy a fekete lyuk gravitációja felénk görbíti a rádió tartományú sugárzást. Ez tulajdonképpen a fekete lyuk árnyéka – fogalmazott a csillagász, aki kitért arra is, hogy maga a rádiófelvétel 2017-es megfigyeléseket követően hihetetlen bonyolult matematikai számítások után készült el.

A megfigyelések során több órányi adatmennyiséget gyűjtöttek össze a kutatók, hasonlóképp, mint amikor egy fényképezőgéppel rögzítenek hosszú expozíciós idejű felvételt halvány célpontokról.

“Magáról a Tejútrendszer közepéről már régebbi mérésekből tudjuk, hogy van ott egy kompakt hatalmas tömegű objektum, de arról eddig vita folyt, hogy az valóban egy fekete lyuk-e. Ez az új tudományos eredmény ezt igazolja” – magyarázta a szakértő.