×

Siker

Gyilkos őshüllő leleteire bukkantak a kutatók

A halálsárkány 86 millió éves maradványait Argentínában fedezték fel. A félelmetes repülő őshüllő leleteire az Andok hegységben, Mendoza tartományában bukkantak rá.

Az ősi repülő dinoszaurusz, vagyis a pteroszaurusz körülbelül 9 méter hosszú volt és minden bizonnyal félelmetes látványt nyújthatott, amikor a levegőből vadászott áldozatára.

Egy kutatócsoport az óriás szárnyas dinoszaurusz mintegy 40 csontját és testrészét találta meg Argentínában. Leonardo Ortiz, a projekt vezetője halálsárkánynak nevezte el az őshüllőt, melynek vonásai annyira egyediek, hogy Ortiz és csapata mindenképpen új tudományos nevet akart adni a fenevadnak – olvasható a The Sun cikkében.

86 millió évvel ezelőtt a pteroszauruszok uralták az eget, és a mai madarakhoz hasonlóan üreges csontjaik voltak. Az állat leginkább egy hüllőre hasonlított, mivel hidegvérű volt. A pteroszauruszok a rovarok után az első olyan élőlények, amelyek motoros repülési technikát fejlesztettek ki.

A tudósok megállapították, hogy a repülő hüllő megkövesedett maradványai 86 millió évre nyúlnak vissza, egészen a kréta korszakig. Húszmillió évvel a dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida becsapódása előtt élhetett az őshüllő.

A legelső dinoszaurusz ősleleteket éppen 200 évvel ezelőtt fedezték fel az angliai Sussexben.