×

Siker

Gyorsabb lehet a véralvadás kígyóméreggel? Innováció a kutatási területen

Bizonyos kígyók mérge segíthet felgyorsítani a természetes véralvadási folyamatot – ezt állapította meg egy ausztrál kutatás, amelynek eredményeit az Advanced HealthCare Materials című szakfolyóiratban publikálták hétfőn.

A Queenslandi Egyetem kutatói két Ausztráliában élő kígyó méregében találtak olyan fehérjéket, amelyek gyorsíthatják a szervezetben a természetes véralvadási folyamatot. A keleti barna kígyó és egy viperaféle mérgének fehérjéjével készült gél képes volt háromszorosára gyorsítani a véralvadást, ezzel ötödére csökkentette a vérveszteséget.

A tanulmány vezető szerzője, Amanda Kijas, az egyetem Biotechnológiai és Nanotechnológiai Intézetének (AIBN) tudósa elmondta, hogy a csoportja korábbi kutatásokra alapozva kezdett dolgozni, és megállapították, hogy bizonyos méregfehérjék hatására a vér kevesebb mint egy perc alatt alvad meg, továbbá a méreg megakadályozhatja azt is, hogy a seb újra vérezni kezdjen.

Kijas kutatócsoportja egy olyan gélen dolgozik, amely hűvös helyen tárolva folyékony marad, de testhőmérsékleten megszilárdul, és lezárja a sebet. A készítményt gyógyszertárak forgalmazhatnák és elsősegélynyújtáshoz adhatnák. Hasznos lehet a mentők számára vagy háborús sebesülések ellátásához – ismertette.

Budapest, 2012. február 25. Bátor Gábor gondozó mutatja az ujjára tekeredett egy hetes, 15-20 centiméter hosszú, egyelőre sárga színű zöld fapitont (Morelia viridis) a Budapesti Tropicariumban. MTI Fotó: Czimbal Gyula (Képünk illusztráció)

A traumával összefüggő halálesetek 40 százaléka a kontrollálatlan vérzés következménye, de ez az arány háborús övezetekben bekövetkező sérüléseknél sokkal magasabb” – mutatott rá a tudós.

Kijas szerint véralvadási problémával küzdő páciensek, köztük hemofíliások is használhatják a gélt, hogy ne kerüljenek kórházba a vérzés miatt.

A méreggélt már pre-klinikai vizsgálatokban tesztelik, és mihamarabb szeretnék forgalomba hozni. A kutatócsoport azt is vizsgálja, hogyan lehetne ezzel a technológiával égési sérüléseket és traumákat is kezelni.