Siker

Először mutattak ki szén-dioxidot egy exobolygó légkörében

Először mutattak ki szén-dioxidot egy exobolygó légkörében a James Webb űrteleszkóp segítségével - közölte a berni és a genfi egyetem.

A nemzetközi kutatócsoport első eredményeit a Nature című tudományos folyóiratban teszik közzé.

A szén-dioxid a Föld légkörének központi eleme, szerepet játszik az éghajlat alakulásában, egyértelmű kimutatása a Naprendszeren kívüli bolygók légkörében pedig fontos lépés az életre alkalmas világok keresésében – írja a felfedezést szenzációsnak nevező csütörtöki közleményében a két egyetem.

A WASP-39b egy Naphoz hasonló csillag körül keringő forró gázóriás, a Földtől 700 fényévre. A kutatócsoport a szén-dioxid jelenlétét úgynevezett közeli infravörös spektrográf segítségével mutatta ki a WASP-39b légkörén áthaladó fényben.

Natalie Batalha, a nemzetközi kutatócsoport amerikai vezetője úgy fogalmazott, “a szén-dioxid egyértelmű nyomának felfedezése a WASP-39b-n jó jel mind a kisebb, Föld-méretű bolygók légkörének felfedezéséhez, mind más gázok, köztük a metán, vagy például a víz gyakoriságának méréséhez”. A légkör összetételének meghatározása segítséget nyújt a bolygó keletkezésének és fejlődésének megértéséhez – írják a sajtóközleményben.

A Webb-misszió az amerikai, az európai és kanadai űrkutatási hivatal együttműködésében valósul meg, a teleszkóp több évtizedes előkészületek után 2021 decemberében indult, majd állt pályára több mint másfél millió kilométerre a Földtől.

Kiemelt kép: illusztráció / MTI