Siker

Osztrigás Mici elbúcsúzott a közönségétől

Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 75 év után búcsúzik a pályától, és egyben utolsó szerepétől is a fővárosi József Attila Színházban. Galambos Erzsi boldogan idézte fel korábbi nagy sikereit, táncos-énekes és prózai szerepeit a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában. Hallgassa meg!

„A színjátszáshoz nagybetűs tehetség, fegyelem, szorgalom és komoly mesterségbeli tudás kell” – fogalmaz Galambos Erzsi a Mici néni két élete című vígjátékban, amelyben 2010 óta láthatták a nézők. Mint mondja – túl a 90. életévén – örömmel tölti el, ha a közönség körülveszi, és a tehetsége legjavát tudja adni.

„Tizenkét év után levették a Mici nénit a műsorról. Ez egy nagyon fájdalmas dolog számomra”

– kezdte Galambos Erzsi a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában. Tudja, hogyha ha fiatalabb lenne, számtalan szerep várna rá, most azonban el kell fogadnia, hogy az életkora miatt már nem valószínű, hogy megkeresik, de szíve szerint továbbra is a színpadon maradna.

„Nagyon szívesen eljátszanám a Csárdáskirálynőből Cecíliát, de hogy is mondjam, nem azt nézik, hogy az ember mit tud még jelen pillanatban, hanem a korát, amit tökéletesen megértek, hiszen a 91 év nem egy biztosíték arra, hogy estére nem leszek-e rosszul, és akkor felborul a színházi élet.”

Galambos Erzsi és Láng József színművészek felvágják a tortát, a József Attila Színház 60. születésnapján a Színházak éjszakája rendezvényen a teátrum előterében 2016. szeptember 17-én. MTI Fotó: Lakatos Péter

Több évtizednyi színpadon töltött idő után elérkezett a pillanat, hogy megnézze, mit játszanak a kollégák, és megismerkedjen a fiatalokkal.

„Eleinte úgy volt, hogy én prímabalerina leszek, de édesanyám az Operett Színházban dolgozott, és elkapott engem az operettnek a varázsa” – emlékezett vissza a kezdetekre a művésznő, akihez a musical műfaja is nagyon közel áll.

„Ugyanolyan jól kell tudni énekelni, ugyanolyan jó színésznőnek kell lenni, és ugyanolyan jó táncosnak is kell lenni, mert a musical ezt megkívánja. Na most ha az egyik sántít, akkor nagyon nagy baj van.”

A színpadtól pár napja elbúcsúzó színművésznő elmondta, hogy úgy érzi, a szakmai életben hatalmas szerencséje volt, bár a tehetség is egy alapvető követelmény, anélkül nem lehet 75 évig csinálni ezt a műfajt.

 „Jó érzés, hogy ilyen sikerem van, ez a fizetség a 75 évért”

– zárta gondolatait Galambos Erzsi.

Kiemelt kép: Galambos Erzsi Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén 2018 tavaszán (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)