Siker

Mit érdemes tudni a világ leghíresebb karácsonyfájáról?

A Rockefeller Center szerda este nyolc órakor egy újabb varázslatos fenyőfaállítással emlékezett meg a kilencven éve tartó tradícióról. A Rockefeller Center fenyője 1933 óta New York legszebb ünnepi látványossága.

Hivatalosan megkezdődött az ünnepi szezon, szerda este nyolc órakor New Yorkban felkapcsolták a Reszkessetek betörőkből is ismert híres karácsonyfa fényeit, mely több évtizedes hagyományra tekint vissza.

A Rockefeller Center dolgozói 1991-ben gyűjtést szerveztek, hogy megvásároljanak egy hat méter magas balzsamfenyőt, amelyet a családjaik által kézzel készített füzérekkel díszítettek, abban a reményben, hogy feldobják a karácsonyi hangulatot. Két évvel később a Rockefeller Center úgy döntött, hogy a fát éves ünnepi hagyománnyá teszi – az első hivatalos díszkivilágítási ünnepséget 1933-ban tartották.

New York, 2022. december 1. Fényárban úszik a New York-i Rockefeller Központ előtt felállított, 24,99 méteres karácsonyfa 2022. november 30-án este, a fa több mint 50 ezer energiatakarékos, színes LED-égőjének bekapcsolása után. A Rockefeller Központ előtt 90. alkalommal állítottak fel fenyőfát. MTI/EPA/SARAH YENESEL

2022-ben egy 14 tonnás, 25 méter magas és 15 méter széles lucfenyőt állítanak fel a pláza előtt. A fát nyolc kilométer dróton több mint 50 000 fényfüzérrel és egy lenyűgöző, mintegy 3 millió kristállyal bevont Swarovski-csillaggal díszítik. A két órás műsort Gwen Stefani és Blake Shelton duója nyitotta meg a You Make It Feel Like Christmas című dallal, de az este folyamán fellépett még a The Radio City Rockettes, Andrea Bocelli, Mickey Guyton és Alicia Keys.

2022 Rockefeller Centrum, ahol a karácsonyfa fénygyújtási ceremónia pillanatait láthatjuk. New York, New York, USA, 30 November 2022. Több, mint  50,000  színes égő gyullad fel. Kép: EPA/SARAH YENESEL

A Harper’s Bazaar összegyűjtötte, mit érdemes tudni a világ egyik leghíresebb fenyőjéről

 • Az 1933 óta megrendezett ceremónia az egyik legnépszerűbb karácsonyi tradíció az amerikai nagyvárosban.
 • A fenyők általában 23 méteresek, de 1999-ben rekordot döntött a 30,5 méteres fa.
 • Hogy megtalálják a tökéletes fát, a Rockefeller Center minden évben helikopteres „keresőcsapattal” választja ki a legmegfelelőbbet.
 • A fa tetején ékeskedő csillag, a Daniel Libeskind lengyel származású sztárépítész és a Swarovski osztrák ékszergyártó tervei alapján készült 2018-ban. A háromdimenziós csillag csaknem 400 kilogrammot nyom és átmérője több mint három méter. Hetven ágát mintegy hárommillió kristály borítja.
 • Az ötvenezer égővel kivilágított karácsonyfához 7 mérföldnyi elektromos kábel szükséges.
 • Az első televízióban is közvetített leleplezésre 1955-ben került sor, mégpedig a Kate Smith-show-ban.
 • 1944-ben, a második világháború idején a karácsonyfa égői lekapcsolva maradtak, megfelelve a lámpagyújtási tilalomnak.
 • 18 éve az NBC csatorna közvetítette a karácsonyfa fényeinek felkapcsolását a televízióban.
 • 2007 óta energiatakarékos LED-füzéreket használnak a dekoráláshoz.
 • A hagyomány szerint a fa fényei január 6-ig maradnak felkapcsolva.
 • Az ünnepek után a fát felhasogatják tűzifának és a Habitat for Humanity segélyszervezetnek adományozzák.