Siker

Sikeresen zárult a Mars projekt

A Perseverance marsjáró a mintavételt 2022. január 29-én fejezte be, a hat hétig tartó műveletsorozat teljes sikerrel zárult. Az eddig begyűjtött minták közt egyaránt van üledékes kőzet, illetve vulkáni eredetű, valamint egy légkörből vett gázminta is. A marsjáró a begyűjtött mintákat egy későbbi küldetés számára meghatározott helyeken lerakta, ezek onnan néhány év múlva hazakerülhetnek a Földre.

A Mars felszínének talajából, szikláiból vett 10, változatos minta került az e célra a roveren szállított csövecskékbe, amelyeket a mintavételt követően rögtön hermetikusan le is zárt a Perseverance. A csövecskék lerakását 2022. január 29-én fejezte be a marsjáró, a hat hétig tartó műveletsorozat teljes sikerrel zárult a NASA JPL (Sugárhajtás Laboratórium) közleménye szerint. A mintákat egy NASA–ESA közös küldetés fogja néhány év múlva hazaszállítani – írja a National Geographic.

Igen fontos esemény a Perseverance marsjáró „életében” az, hogy az elmúlt jó néhány hónap során begyűjtött talaj- és kőzetfuratok a bolygó felszínének meghatározott pontjaira kerülhettek.

Mivel egy marsi küldetésnél semmit se lehet a véletlenre bízni, ez csak a kiemelt minták egy részét jelenti, a minták másik fele a roverben marad, és majd közvetlenül adja át azokat a minta-visszaszállító leszállóegységnek, a tervek szerint. Ez az egység két olyan helikopterrel is felszerelkezve érkezik a vörös bolygóra, mint az Ingenuity. A helikopterek segítenek majd a most lerakott minták begyűjtésében.

A felvétel a Mars felszínén készült. A képen az a cső látszik, amelyben a vulkanikus kőzetminta lapul. A felvételeket a WATSON készítette (Rövidítve: Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering) nevű robotkamera, a rover 7 láb hosszú (2 méter hosszú) robotkarja segítségével. A NASA szerint a Perseverance duplikált mintákat vett és elégedettek az eredeményekkel. (Kép forrása: EPA)

Mint írják, a rover összesen 38 mintát tud begyűjteni, 43, nagyrészt titánból készült, speciális kerámiabevonatú, 18,6 centis csövecskét vitt magával, ám ezekből 5 arra a célra szolgál, hogy a minták tisztaságát igazolják. Ezeket a tesztcsövecskéket még a Földön megtöltötték különböző anyagokkal, amelyek, ha az összetételük megváltozna, azt jeleznék pontosan mérhető formában, hogy milyen külső szennyeződés (pl. a leszállóegység üzemanyagából, vagy a roveren a Földről, az elővigyázatosságok ellenére odakerült anyagból ered) kerülhetett a mintákba.

Az eddig begyűjtött minták közt egyaránt van üledékes kőzet, illetve vulkáni eredetű, valamint egy légkörből vett gázminta is.

A csövecskéket egymástól 5–15 méterre helyezte el a rover. A sikeres manővereket követően a tudományos küldetés új szakaszába lép a Perseverance, a Jezero-kráterbe torkolló egykori folyó kőzetlerakódásaiból eddig a tavi környezetben képződötteket vizsgálta, most kissé nagyobb magasságba megy majd, ahol már folyóvízi környezetben képződött kőzeteket vizsgálhat.