Siker

Memóriafejlesztő technika, ami segít csiszolni az elménket

A Waterloo Egyetem kutatói kísérletet végeztek, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogyan tudjuk könnyebben megjegyezni az adott információt.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy megy egyre nehezebben a tanulás, az emlékezés és az információk felidézése – hacsak nincsenek a birtokunkban azok a trükkök, amelyek megkönnyítik a folyamatot. A jó hír az, hogy már egy egészen egyszerű stratégia is sokat segíthet.

(Fotó: illusztráció pixabay.com)

A kutatásban részt vevőknek idegen szavak jelentését kellett megjegyezniük. Míg az egyik csoportnak le kellett másolnia a szavakat és a jelentésüket, a másik csoportnak le kellett rajzolnia a szavak jelentését. Akiknek rajzolniuk kellett, azoknak sokkal több szót sikerült megjegyezniük.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a rajz legalább részben megkönnyíti a memorizálást, mert megköveteli a fogalom jelentésének kidolgozását és a definíciónak egy új formává való átalakítását” – írták a kutatók. A rajz akkor működött a legjobban, ha a résztvevők maguk készítették, a már kész rajzok nem bírtak ugyanezzel a hatással. „Van valami a rajzolási folyamatban, ami segíti a memóriát még akkor is, ha nincsenek művészi képességeink” – vonták le a következtetést a tudósok.

„Összességében mindez azt bizonyítja, hogy a rajz erőteljes kódolási stratégia, amely drámai módon javíthatja a memória teljesítményét” – tették hozzá. Az előnyök különösen az idősebb emberek esetében voltak megfigyelhetők. Ők ugyanis a fiatalabbaknál rosszabbul teljesítettek, amikor a definíciót kellett átírni, idősek és fiatalok között azonban nem volt különbség, amikor rajz alapján kellett megjegyezni a dolgokat.  Legközelebb ha valamit szeretnénk megjegyezni, csak vegyük elő a rajzfüzetünket, és firkáljunk bele, nem aggódva azon, hogy hogy sikerül.