Siker

A vízilabda összefonódott a nevével – Komjádi Béla története

Edzőként és sportvezetőként érte el legnagyobb sikereit Komjádi Béla, aki a kombinációra épített mozgójátékkal forradalmasította a vízilabdasportot. A legendás mester 131 éve született.

Az 1892. március 15-én született sportember fiatalon az MTK-nál úszott és vízilabdázott. Az I. világháborúban azonban súlyos comblövés érte, és az egész testében megmaradt szilánkok miatt már nem folytathatta tovább. Felépülése után edzőként kezdett el dolgozott, és hogy erőnlétüket tovább növelje, boksz- és tornaórákra vitte játékosait. Újszerű látásmódjának köszönhetően az 1932-es Los Angeles-i olimpiáról aranyéremmel tért haza a férfi vízilabda-válogatott.

Legfontosabb ma is megfontolandó tanácsa így hangzott: „Ne vitatkozzál sem a bíróval, sem a társaiddal, sem az ellenfél játékosaival. Mert, ha bíróval vitatkozol, az kiállít, ha a társaiddal, az egyenetlenséget okoz, ha pedig az ellenféllel veszekszel, ő gólt dob, amíg te beszélsz.”

Komjádi Béla vízilabdaedző, a magyar vízilabdasport úttörője (Fotó: MTI/reprodukció)

Az 1806-ban megnyílt Császár fürdő mellett 1976-ban felépült fedett uszodát Komjádiról nevezték el, így tisztelegve az egykori edző és szövetségi kapitány előtt. A létesítmény mai neve Császár-Komjádi Béla Sportuszoda.

A Komjádi uszoda 1978-ban (Készítette: Branstetter Sándor)

A magyar vízilabdasport úttörője 1933. március ötödikén, 41. születésnapja előtt pár nappal agyvérzés következtében hunyt el.

Kiemelt képünk illusztráció.