Siker

Mi tegyünk, hogy elismerjenek a munkahelyünkön

A kollégák (és a főnökünk) elismerését és tiszteletét nem könnyű mindig elnyerni. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok apró dologgal tehetünk ellene, és egyszer csak azt érezzük, hogy nemigen számítanak ránk a csapatban. De ne essünk kétségbe, ugyanilyen könnyen tehetünk azért is, hogy kivívjuk magunknak a jól megérdemelt elismerést és tiszteletet.

Ha rendszeresen késünk a határidőkkel, rendezetlen a külsőnk és az íróasztalunk, vagy folyamatosan aggódunk, stresszelünk, és még a kollégáinkkal sem vagyunk barátságosak, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem mi vagyunk a legnépszerűbbek a munkahelyünkön. Viszont jó ír, hogy könnyen tehetünk ez ellen. Néhány pici lépés és odafigyelés segítségével kivívhatjuk a munkatársaink és a főnökünk elismerését és tiszteletét.

Fotó: Pexels/kaboompics.com

Fotó: Pexels/kaboompics.com

1. Fejezzük be időben a munkát, bármi áron. Ha betartjuk a határidőket, és mindig időben érkezünk a munkahelyünkre, az már egy pluszpont a megbízhatóság javára.

2. Figyeljünk a részletekre az öltözködésünkben. A rendezetlen külső ugyanis könnyen ellenszenvet kelthet. Mindenki szívesebben van olyan emberek társaságában, akik adnak magukra. Nem is gondolnánk, hogy milyen varázsereje lehet egy jól kiválasztott karkötőnek, vagy fülbevalónak! (Vagyis dehogynem, pontosan tudjuk. Hát használjuk ki ezt a tudásunkat!)

3. Legyen tervünk az eredményeinkre vonatkozóan. Tudjuk, hogy a különböző projektek végén mit szeretnénk elérni, mit szeretnénk érezni, milyen hatást szeretnénk kiváltani. És élvezzük, ha ez bekövetkezik.

4. Nyerjük el mások bizalmát. Ez nem olyan egyszerű, de nem is lehetetlen. De például a pontosság, a segítőkészség és a mosoly  csodákra képesek!

5. Legyünk kedvesek a kollégáinkkal. Mert mindenki szívesebben dolgozik olyanokkal, akik mosolyognak, akik pozitív kisugárzással rendelkeznek.

6. Tartsunk rendet a munkaterületünkön. Bár állítólag minden zseni átlátja a káoszt, mégis inkább bizalomkeltő egy rendezett íróasztal, mint ahol a monitor is alig látszik ki a papír- és mappakavalkád alól.

7. Ne stresszeljünk, vagy legalábbis ne mutassuk ki, ha feszültek vagyunk. Mert akin folyton azt látni, hogy ideges, az azt a benyomást keltheti, hogy bizonytalan saját magával és az elvégzendő munkával kapcsolatban. Maradjunk higgadtak (mutassuk azt, hogy higgadtak vagyunk), és oldjuk meg a problémákat!

8. Tudjunk nemet mondani. Ne vállaljunk el mindent, ne dolgozzunk mások helyett, ismerjük a határainkat, és hagyjunk magunknak időt a pihenésre.

9. Segítsünk másoknak, tegyük könnyebbé az életüket. Ez némiképp ellentmondásnak tűnik az előző ponttal szemben. Nem arra buzdítunk, hogy dolgozzunk mások helyett, de ha egy ötperces segítséggel könnyebbé tehetjük egy kolléga munkáját, akkor tegyük is meg, hálás lesz érte, nekünk meg szinte semmibe nem került.

10. Mindig maradjunk következetesek. Ez talán a legnehezebb, hiszen mindenkinek vannak rossz napjai. De ha tudatosak maradunk, és felismerjük a pillanatokat, amik hibázási lehetőséget rejtenek, akkor ki tudjuk védeni azokat.