Siker

A kövérség hátrányt jelent az álláskeresésben

Kutatásokkal igazolták, hogy az élet számos helyzetében hátrány jelentenek a plusz zsírpárnák, azonban nem szabadna ezen múlnia az életünknek.

Bizony, a fölösleges kilók nemcsak az önképünket, a belső világunkat változtathatják meg, de hatással lehetnek a karrierünkre is. Néhány kiló felesleg nem gond, a kövérség azonban árt a pályafutásnak. Különösen a közvetlen ügyfélkapcsolattal járó munkáknál derül ki ez több kutatásból és a HR-szakértők véleményéből. Pedig sok esetben alaptalan a félelem, és törvénysértő a diszkrimináció. Mit tehet az álláskereső, hogy a képességei alapján ítéljék meg? Hogyan fordíthatók előnnyé a plusz kilók?
Felmérések sokasága támasztja alá, hogy a kövérség hátrányt jelent az álláskeresésben. Néhány évvel ezelőtt a TÁRKI kutatóintézet egy normál súlyú, egy molett és egy roma álláskeresőt küldött több boltba eladói állásra jelentkezni. Az álláskeresés során a roma és a túlsúlyos jelentkező közel kétszer annyi, diszkriminációra utaló magatartáselemmel szembesült, mint a kontrollszemélyek.

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet: a Yale Egyetem kutatói kétezer nőt kérdeztek meg, akiknek több mint a fele válaszolta azt: előfordult már, hogy túlsúlya miatt nem vették fel egy megcélzott állásra.
Az ausztrál Monash Egyetemen száz egyetemista körében végeztek felmérést. Súlycsökkentő operáción átesett nők műtét előtti és utáni fotóját csatolták egy-egy önéletrajzhoz. Azok a „pályázók” kaptak jobb értékelést a diákoktól, akiknek az operáció utáni, soványabb fotója szerepelt a bemutatkozáson.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Személyes ügyfélkapcsolat: kövérek kizárva?

Az előítéletek meglétét erősítette meg az egyik álláskereső portál személyzeti tanácsadója is: a munkaadó többek között attól is tart, hogy a kövér ember gyakrabban lesz beteg, kisebb hatékonysággal dolgozik.”
A súlyproblémákkal küzdőknek könnyebb a helyzetük a személyes ügyfélkapcsolattal nem járó – a szaknyelvben „back office”-nak hívott – pozíciók (könyvelő, adminisztrátor, informatikus, értékesítő-asszisztens, logisztikus) és a szakértői állások esetében. Ezekben a munkakörökben a tehetség, a tapasztalat, a motiváció a döntő, a kinézet utolsó szempontként szerepel a kiválasztás során.

Elébe lehet menni a kínos kérdésnek

„A legfontosabb, hogy az álláskeresők tudják kezelni a helyzetet, és próbáljanak meg a hátrányból előnyt kovácsolni. Jó módszer például, ha elébe mennek a testalkat témájának. Szóba hozzák interjún a munkaadó által kínosnak tartott kérdést. Humorosan jelezhetik, hogy ez a tény nem zavarja őket, és a munka hatékonyságára sem lesz hatással. Másképp viszonyul a helyzethez a munkaadó, ha azt látja, a pályázó kiegyensúlyozott, nem zavarja a súlya.” A coach hozzáteszi, hogy az ilyen munkavállalók sok esetben vidámabbak, lazábbak, nincs bennük az a görcs, hogy „felszedtem 2 kilót, hogyan fogom leadni, hogy néznek rám a kollégák?”„Megesett már az is, hogy olyan pozitív volt a pályázó kisugárzása, annyira lehengerlő a szakértelme, hogy a HR-es az interjú végén el is felejtette a testalkatát.”

Segíthet a komplex kiválasztás

Előfordul, hogy a komplex kiválasztás során tűnnek el az előítéletek. Például telefonos ügyfélszolgálatos pozícióra pályázott egy karcsú, dekoratív jelölt és egy erősen túlsúlyos. A személyes meghallgatáson a menedzsment az előbbit favorizálta, ám második körben, a próbafeladatnál – panaszkezelés telefonon, csak a pályázók hangját hallva – megfordult minden. A kövér jelölt annyira meggyőző volt, hogy ő kapta meg az állást.
Az egyenlő bánásmódról szóló törvény ugyan tiltja a munkavégzéshez nem kötődő elemek alapján történő diszkriminációt, ám ennek meglétét nehéz bizonyítani. A dörzsölt munkaadó ugyanis többnyire nem a testsúllyal indokolja döntését, hanem vagy nem mond semmit, vagy valamilyen, a munkával vagy a képességekkel kapcsolatos hiányosságot említ. Néhány esetben indokolt lehet a kövérség miatti visszautasítás, ilyen például a sok mozgással járó munka.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Vállaljuk magunkat, de a legjobb arcunkkal

Vannak, akik hiúságból vagy az esélyeik javítása céljából nem tesznek fotót az önéletrajzukba, vagy régi, a jelenlegi alakot nem tükröző képet illesztenek be. Így próbálják elérni, hogy legalább az első interjúig eljussanak. Ez azonban nem jó taktika, többet árt, mint használ. A munkáltató ilyenkor becsapva érzi magát. Jobb, ha valaki úgy jut el az első körig, hogy az állásadó már tisztában vannak azzal, hogy jelöltje elhízott. Így az interjún már csak arra kell koncentrálnia, hogy viselkedésével és tudásával igazolja az alkalmasságát.
Kövér álláskeresőknél sokkal nagyobb a hangsúly az ápoltságon. Náluk különösen lényeges az időben történő érkezés. Az utolsó pillanatban beesők izzadnak, fújtatnak, ami túlsúlyosoknál még szembetűnőbb. Tanácsos az öltözékre is odafigyelni, kerülendők a testalkatot előnytelenül kiemelő ruhadarabok.

Milyen hatással van a karrierre a fogyás? A szakember saját példáján is megtapasztalhatta. „Növeli az önbizalmat, megdicsérik az embert a kollégák. Csodát azért ne várjunk tőle, de mindenképpen előnyös az álláskeresésben” – jegyzi meg.