Siker

Közel hatvan óra megfeszített munka után felszínre hozták az amerikai kutatót a török barlangból

„Felszínen a hordágy Markkal!" – tudatta a jó hírt Facebook-oldalán a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. „58,5 óra megfeszített munkával, 10 ország közel 200 helyszínen lévő barlangi mentőjének és megannyi háttérembernek a közreműködésével, óriási nemzetközi összefogással egy csapatként sikerült Markot a felszínre hozni 1040m mélyről" – írták.

Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla” – közölte a Törökországi Barlangkutató Szövetség.

Elképesztően nehéz, nyirkos, csúszós körülmények között hozták fel hordágyon azt az amerikai barlangkutatót, aki még szeptember 2-án lett rosszul a törökországi Morca-barlangban, 1040 méteres mélységben. Mark Dickey-t, aki egy nemzetközi expedíción vett részt, egy kilométeres mélységben tudták elérni a segítségére siető orvosok.

Múlt hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csapata jutott le hozzá a mélybe.

Gyógyszeres ellátással és vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát, aki addig életveszélyben volt, miután gyomorvérzést kapott a mélyben.

A mentés szervezői szerint ez volt az egyik legnagyobb és legbonyolultabb mentés, amelyet valaha végrehajtottak

írja a BBC. 

Mark Dickey riportereknek arról mesélt, hogy miután rosszabbra fordult az állapota, nem gondolta volna, hogy valaha még élve kijut a barlangból. Azt is mondta: tudja, hogy a török kormány gyors reagálása, és hogy hamar eljuttatta hozzá a szükséges orvosi felszereléseket, megmentette az életét.

Mark Dickey egyébként több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező barlangász, aki 20 különböző amerikai államban és 10 különböző országban fedezett fel barlangokat – írja a CNN. 
Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni” – mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak.
Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét. A barlangász kedden elmondta, hogy a barlangban sok vért hányt. „Egyre nehezebb volt, hogy öntudatomnál maradjak, és egy ponton már úgy éreztem, nem jutok ki élve” – mesélte az újságíróknak.

Anamur, 2023. szeptember 11. Az olasz nemzeti hegyimentõ szolgálat (CNSAS) tagjai hordágyon viszik Mark Dickey amerikai barlangkutatót a Törökország déli részén fekvõ Taurus-hegységben található Morca-barlangban 2023. szeptember 11-én. Dickey egy nemzetközi barlangkutató expedícióval augusztus végén indult útnak, de a barlangász pár nap múlva gyomorvérzés miatt válságos állapotba került. A barlangászon 1040 méter mélyre lejutva életmentõ beavatkozásokat kellett végezni, erre elsõként a Magyar Barlangi Mentõszolgálat volt képes. A négyfõs magyar egészségügyi csapathoz azóta csatlakoztak horvát, olasz, bolgár és szlovén mentõk is, valamint egy húszfõs magyar egység is. A barlangi mentések történetében világrekordnak számít az ilyen mélységben végrehajtott akció. MTI/AP/CNSAS

A mentést nehezítette, hogy nagyon meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, illetve a vízszintes szakaszokat sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni.

A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.

Videón is mutatjuk a hősies mentőakciót:
@hirado.hu Hősies mentőakció: tíz nap után felszínre hozták az 1000 méter mélyen rekedt barlangászt #hiradohu #hírek #fy #fyp #nekedbe #mentés #mentőakció #hős #hősies #hősök #barlang #barlangász #kutató #magyarok #külföld #törökország #magyarbarlangimentőszolgálat ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu