Siker

Negyvennégy év után újra aranyérmet szerzett Magyarország

Már hatévesen kipróbálta, de csak 13 éves kora után kezdett el komolyan birkózni Muszukajev Iszmail, aki kedden este a belgrádi olimpiai kvalifikációs vb-n a magyar birkózósport második szabadfogású világbajnoki címét szerezte meg.
A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Muszukajev Iszmail aranyérmet nyert a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. A kabard származású, 2019 óta magyar színekben induló sportoló a lehető legnehezebb ágon, szenzációs meneteléssel jutott a keddi fináléba. Most megmutatjuk, hogyan állt a dobogó tetején versenyzőnk.

„Nagyon köszönöm Magyarországnak, hogy megkaptam ezt a lehetőséget és itt lehettem. Nem mondanám, hogy könnyebb volt ez a meccs, mert a tegnapi nap után kicsit fájtak az ízületeim és az izmaim. Közeleg a párizsi olimpia és mindent feltettem arra, hogy itt kvótát szerezzek és aranyérmet nyerjek, illetve, hogy a játékokat is megnyerjem. Gyerekkorom óta az olimpiai aranyérem az álmom és ezért dolgozok tovább” – nyilatkozta győzelme után Muszukajev.

Mint ismert a 30 éves klasszis a magyar birkózósport 21. vb-győztese és a 31. magyar vb-aranyat szerezte most meg, ami 44 év után a szabadfogású szakág második vb-diadala. Az elsőt Kovács István nyerte 1979-ben San Diegóban.

Belgrád, 2023. szeptember 19. A gyõztes, magyar színekben versenyzõ, kabardföldi származású Muszukajev Iszmail a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 19-én. MTI/Kovács Tamás

„Egy barátommal sétáltunk el egy terem mellett, ahol egy férfi gyakorlatilag belökött minket az ajtón, hogy menjünk edzeni. Egy hétig bírtam” – idézte fel első birkózáshoz kapcsolódó élményét az MTI-nek szerdán az FTC harmincéves versenyzője.

„Negyedikes voltam aztán, amikor újra lementem egy edzésre, de akkor sem bírtam sokkal tovább, csak később, 13 évesen maradtam, elsősorban azért, mert utána folyamatosan nyertem a versenyeket. Két és fél éven át nem veszítettem egyszer sem.”

„Egészen 19 éves koromig otthon edzettem, akkor azonban edzésen megsérültem, mert egy nálam sokkal nehezebb sráccal kellett birkóznom, amin édesapám annyira felbőszítette magát, hogy eljöttünk onnan és egy tőlünk 300 kilométerre fekvő településre vitt” – mondta a villámgyors akciókra építő stílusáról ismert sportoló, akinek a karrierje egészen 2016 elejéig, az akkori országos válogatóversenyig szépen haladt előre Oroszországban.

Muszukajev neve talán akkor vált ismertté, amikor a negyeddöntője botrányba és verekedésbe fulladt, ami után többet nem akart az orosz válogatottban szerepelni. Később a lengyelek akkori dagesztáni kapitánya kötötte össze őt a magyar szövetséggel, az orosz szövetség azonban sokáig vonakodott az engedély megadásától. Végül a magyarok komoly háttérmunkájának eredményeként sikerült elérni, hogy Mihail Mamiasvili, az orosz szövetség elnöke aláírja a papírokat. Muszukajev pedig azóta is hálás, hogy Magyarország esélyt adott neki.

Belgrád, 2023. szeptember 19. A magyar színekben versenyzõ, kabardföldi származású Muszukajev Iszmail, miután gyõzött a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 19-én. MTI/Kovács Tamás

Muszukajev azt is elárulta, hogy kedden éjszaka nehezen jött álom a szemére, még dolgozott benne az adrenalin, de boldogan ébredt, mert egyik nagy célját elérte.

„Az olimpiai bajnoki arany a gyerekkori álmom. Most kell egy kis pihenés, fel kell töltődnöm testileg és szellemileg is, mert kimerültem. Azt követően viszont már csak a párizsi játékokra fogok készülni. Van még hova fejlődnöm, és úgy érzem, ennél is tudok jobban birkózni, jövőre még jobb akarok lenni” – jelentette ki a háromgyermekes apuka, aki amellett.

Mint ismert a magyar válogatottban 2019 óta birkózó, kabard származású klasszis tavaly Európa-bajnokságot nyert, s eddig két világbajnoki bronzérmet szerzett, Tokióban olimpiai ötödik volt, most pedig

karrierje eddigi legnagyobb sikereként most a vb-címet is begyűjtötte.