Siker

Embereken teszteli az agyimplantátumot Elon Musk

Elon Musk dollármilliárdos technológiai vállalkozó Neuralink nevű, az agyba ültethető chip fejlesztéséről ismert startupja bejelentette, hogy engedélyt kapott a fejlesztés kipróbálására önkénteseken. A cég közleménye szerint független vizsgálóbizottság adott zöld utat az első humán klinikai kísérletekhez.

A vállalat elsősorban olyan önkéntesek jelentkezését várja a kísérletekhez, akik a nyaki gerincvelőjük sérülése vagy laterális szklerózis (ALS) miatt bénultak meg.

A Neuralink a fejükbe, az agy mozgáskoordinációért felelős területére helyezné el az agyi számítógép-interfészként működő implantátumot (BCI) egy robotkar segítségével.

A vállalat célja ezzel egyelőre az, hogy az alanyok mozgatni tudják egy számítógép egerét, vagy billentyűket üssenek le egy csatlakoztatott eszközön, mégpedig az implantátumon keresztül, vagyis lényegében a gondolataik segítségével.

A Neuralink nem közölte, hány személyt vonnának be a klinikai kísérletekbe, amelyek várhatóan hat évig tartanak majd.

New York, 2022. május 3.Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója anyja, Maye Musk társaságában a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjén 2022. május 2-án.MTI/AP/Invision/Evan Agostini

A cég korábban arról számolt be, hogy kezdetnek tíz betegbe ültetnék be az eszközt, erről tárgyaltak az amerikai gyógyszerügyi hivatallal (FDA). A Neuralink munkatársai a Reuters hírügynökségnek annyit árultak el, hogy a hatóságnak korábban biztonsági aggályai voltak az eszközzel kapcsolatban, ezért egyelőre nem tudni, hogy a cég által igényelt tízfős keretből végül hány fő bevonását hagyták jóvá.

Az bizonyos, hogy Elon Musknak személyesen, illetve cégének is komoly ambíciói vannak chippel kapcsolatban.

Annak sebészeti behelyezése ugyanis – várakozásuk szerint – megkönnyítené például a súlyos elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia kialakulását.

A Neuralink egyébként már májusban azt közölte, engedélyt kaptak az emberi kísérletek megkezdésére – éppen akkor, amikor a céget az amerikai hatóságok szigorú ellenőrzés alá vonták az állatkísérletek miatt.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint ha a klinikai kísérletek bebizonyítják, hogy a BCI jól működik az emberek fejében, legalább egy évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy a vállalat kereskedelmi termékként forgalmazhassa a chipet – olvasható az Origón.