Siker

A magyar kutatómentők olyan munkát vállaltak a líbiai katasztrófánál, amelyet más mentőcsapatok nem voltak képesek ellátni

Embert próbáló körülmények között keresték a túlélőket: hazaértek a hős magyar kutatómentők Líbiából. A harminchét szakember és három mentőkutya több mint száz holttestet talált a helyszínen a katasztrófa után. Munkájukat nehezítette, hogy sem ivóvíz, sem áram nincs a térségben.
@hirado.hu Hazaértek a magyar kutatómentők Líbiából #foryou #foryourpage #hírek #hiradohu #líbia #nekedbe #fyp ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

Tíz nap után a hosszú, kimerítő és hősies szolgálatból vasárnap éjszaka érkeztek haza a magyar kutató-mentő csapatok Líbiából. A magyar mentőexpedíció harminchét fővel és három keresőkutyával teljesített szolgálatot Dernában. Köztük a Smile névre keresztelt tacskóval, aki már 3 éve jár bevetésekre.

„Olyan módszerrel kellett ezt végrehajtani, hogy csatornákat kellett nyitni az iszapban, hogy a szagok fölt tudjanak jönni, és így is még nagyon nagy nehézséget adott az, hogy az iszapon lévő mozgás, hogy ezeket kellett úgy elvégezni, hogy se a kutya, se mi ne süllyedjünk el az iszapba” – magyarázta Turi László, az Inter Rescue bevetésirányítója.

 

 

A magyar mentők legfőbb feladata az elhunyt emberek felkutatása volt. A területek átvizsgálása közben több mint száz holttestet tártak fel nem mindennapi körülmények között.

„A tengeri műveletekben vettünk részt ennek a harminc kilométeres partszakasznak a teljes négyzetméterről négyzetméterre történő átvizsgálása során. Nagyon bonyolult feladatunk volt, hiszen a tengeri hullámzásban a sziklafalakat kellett átnéznünk, és az itt található emberi testeket összegyűjteni és a szállítóhajókkal kiszállítani” – idézte fel Balázs László, Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke. A hősies szolgálat nemcsak fizikailag, lelkileg is megviselte az expedíció tagjait.

Kép forrása: Azbej Tristan, a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár hivatalos közösségi oldala

Nem lehet feldolgozni

„Amikor az ember belegondol abba, hogy ott emberek, életek, sorsok, családok, háztartások –ha ebbe az ember belegondol, akkor nem lehet feldolgozni egy ilyet” – hangsúlyozta Gyurkó Gábor, a budapesti mentőszervezet líbiai misszójának vezetője.

Kép forrása: Azbej Tristan, a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár hivatalos közösségi oldala

Az expedíció magyar tagjait Azbej Tristan államtitkár fogadta Budapesten.


Azt mondta:

a magyar kutatómentők olyan munkát vállaltak, amelyet más mentőcsapatok nem voltak képesek ellátni.

„Ennek a nehéz és szomorú munkának a jelentősége az kétrétű, egyrészt a járványhelyzetet csillapítja, másrészt pedig megadja a lehetőséget a gyászoló családtagoknak, hogy megadják a végtisztességet szeretteiknek” – mutatott rá Azbej Tristan, a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár.

A szolgálat nem volt kockázatmentes: hat európai kutatómentő életét vesztette a mentési munkálatok közben.

Kép forrása: Azbej Tristan, a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár hivatalos közösségi oldala

Embert próbáló körülmények

Embert próbáló körülmények között keresték a túlélőket a romok alatt. A városban súlyos állapotok uralkodnak. Megjelent a tífusz és a kolera. A csapat tagjainak az akadozó vezetékes ivóvíz- és áramszolgáltatással is meg kellett küzdeniük.

Lakhatatlanná vált házak, romba dőlt lakónegyedek, sár és törmelék látszik a Híradó által bemutatott felvételeken.

A légi felvételeken is jól látszik, hogy

a líbiai város egy része szinte a földdel vált egyenlővé. A hatóságok ma már csak holttestek után kutatnak.

A pusztító vihar miatt szeptember 10-én szakadtak át a gát Derna felett. Az áradás elsodorta a város szívét. Becslések szerint a katasztrófában több mint tizenötezer ember vesztette életét.

Kép forrása: Azbej Tristan, a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár hivatalos közösségi oldala