Siker

Áttörést értek el a kutatók a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésében

Egy beteg most olyan különleges implantátumot kapott, amellyel újra önállóan tud járni. A kór ugyanis sokszor nemcsak remegéssel, de egyensúlyvesztéssel és izommerevséggel társul. A világon jelenleg 9 millió ember szenved Parkinson-kórban, az ő életükben jelentős változást hozhat a módszer.

Marc Gauthier-nél 36 éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt. Ez a degeneratív neurológiai betegség akkor jelentkezik, amikor a mozgást irányító agyi idegsejtek károsodnak vagy elhalnak. A most 63 éves francia építészmérnök már csak segítséggel tud járni, ezért évek óta nem hagyta el önállóan otthonát.

A betegség olyan tünetekkel jár, mint remegés, feszülő izmok, valamint egyensúlyi nehézségek.

Bár a Parkinson-kór jelenleg nem gyógyítható, egyes terápiák, mint például a mély agyi stimuláció vagy a dopaminszintet növelő gyógyszerek, enyhíthetik a tüneteket.

A világ csaknem 9 millió Parkinson-kórban szenvedő betege közül Gauthiert választották ki egy kivételes műtétre. Egy olyan implantátumot kapott, amellyel újra tud önállóan járni.

A beültetett stimulátor megváltoztatta az életemet, amint látja, tudok járni. Még mindig nehezen beszélek, de az más dolog. Most már elhagyhatom az otthonomat, intézhetem a dolgaimat, egyedül is. Még edzeni is gyalog járok” – mondta boldogan Gauthier a svájci lousanne-i klinikán a rehabilitáció szünetében.

Gauthier egy úgynevezett neuroprotézist kapott, amely a gerincvelőjére helyezett elektródamezőből állt. A hasi bőr alá helyezett készülék, egy elektromos ingerületvezetővel kombinálva arra serkenti a gerincvelőt, hogy aktiválja a lábizmokat. A szerkezet továbbítja az elektromos impulzusokká alakított mozgásszervi ingereket, így segíti a járást.

A stimulátor valójában egy pacemaker. A készüléket a páciens tetszés szerint be- vagy kikapcsolhatja. Gauthier három hónapos fizikai rehabilitáció után állt készen az eszköz tesztelésére.

Elkezdtük programozni a stimulátort, hogy kimondottan Marc gerincvelőjére alkalmazzuk. És már jobban kezdett járni” – mondta elégedetten a műtétet végző idegsebész.

Az év elején ugyanez a lausanne-i kutatócsoport hasonló technológiát használt arra, hogy lábra állítson és járóképessé tegyen egy 40 éves holland férfit. Gert-Jan Oskam kerékpár-balesetben bénult le deréktól lefelé. A kutatók vezeték nélkül összekapcsolták az agyában lévő implantátumot a gerincében lévő másikkal, amely a láb mozgatására serkentő jeleket küldött.

Forrás: M1

A Parkinson-kórra alkalmazott holland fejlesztésű implantátum abban egyedülálló, hogy speciálisan képes megcélozni a gerincvelőt.

Egyelőre nem tudjuk, hogy minden Parkinson-kórban szenvedő személy reagál-e erre a terápiára. Elkötelezettek vagyunk azonban amellett, hogy olyan technológiát fejlesszünk ki a holland cég segítségével, amely valóban a Parkinson-kórban szenvedők számára készült” – mondta a lausanne-i egyetem professzora.

Véleménye szerint az eddigi eredmények azt sugallják, hogy a technológia szélesebb körben alkalmazható előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegeknél. A beavatkozást hamarosan további hat betegen is tesztelik.

Kiemelt kép: illusztráció