Siker

Sikert sikerre halmoz a Semmelweis-film

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI). Az új magyar film a New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a torontói közönségét is meghódította.

Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült – a hazai mozikban már látható – új magyar film a New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a torontói közönségét is meghódította; a hétvégén véget ért 19. Torontói Európai Uniós Film Fesztiválon (EUFF) 27+1 ország 29 filmje közül

a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat.

Nagy Katica, a Semmelweis film női főszereplője személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón – tartalmazza a közlemény.

Kiemelték:

az Oscar-díjra jelölt rendező-operatőr a hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját,

egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.

Budapest, 2023. november 27. Lajos Tamás producer, valamint Nagy Katica és Vecsei H. Miklós fõszereplõk (b-j) Koltai Lajos Semmelweis címû filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én. A 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, „az anyák megmentõje” történetét feldolgozó film november 30-tól látható a mozikban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is – írták.

„Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – idézték a közleményben Koltai Lajos szavait.

Ismertetésük szerint a romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film, amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket, már látható a hazai mozikban.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült.

Budapest, 2022. szeptember 1.Vecsei H. Miklós színész a Semmelweis címû film forgatásán Budapesten, a BÁV egykori székházában 2022. augusztus 31-én. Koltai Lajos rendezõ nagyszabású romantikus játékfilmjének jeleneteit „az anyák megmentõjérõl”, Semmelweis Ignácról október elejéig veszik fel. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta.

A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán volt.

Hozzáfűzték:

a filmet a Torontói Főkonzulátus, a Nemzeti Filmintézet és a New York-i Liszt Intézet szervezésében mutatták be

az egy hónapon át tartó Torontói fesztiválon, amelynek záróeseményén az elismerést a Torontói Főkonzulátus nevében Igaz Máté Árpád ügyvivő vette át.

Az ügyvivő beszédében kifejezte háláját a fesztivál szervezőinek és a nézőknek, valamint méltatta a film fantasztikus alkotóit. Hangsúlyozta, hogy

a Semmelweis-film több, mint egy fantasztikus művészeti alkotás.

Ez a film egy emlék, egy tiszteletadás Semmelweis Ignác előtt, az orvos előtt, akinek humanizmusa milliók életét mentette meg világszerte. Az öröm még nagyobb, hogy itt Torontóban, ahol Semmelweis szobra büszkén áll a Mount Sinai kórház szülészeti osztályának bejáratánál, kerülhetett bemutatásra ez a történelmi alkotás – tette hozzá.