Siker

Drávucz Rita: A sport megtanított arra, hogyan lehet felállni a nehézségekből

A világ- és Európa-bajnok vízilabdázó kislánya mozgását korlátozó genetikai rendellenességgel született. Hogy a kilencéves Flóra és sorstársai a fejlesztő foglalkozások mellett a játék élményét is minél több helyen átélhessék, a Szerencsejáték Zrt. játszótér-fejlesztési programot indított. Drávucz Rita jószolgálati nagykövet a Szerencse Szombat vendégeként mesélt gyermekéről, valamint az akcióról.

Drávucz Rita olimpikon kislánya, Flóra deformált lábakkal született, de szinte az első pillanatban kezelni kezdték. Kétéves korbában diagnosztizálták nála a Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegséget, egy ritka genetikai rendellenességet, amely miatt kerekesszékkel közlekedik. Bár mozgásában akadályozott a kilencéves gyermek, szülei mindent megtesznek annak érdekében, hogy úgy élhessen meg mindent, ahogyan kortársai.

Forrás: Szerencse Szombat

„Fel kellett nőni a feladathoz. A sport megtanított arra, hogyan lehet felállni a nehézségekből, azt gondolom, ebből merítettem a legnagyobb erőt. Igyekszünk úgy megélni a hétköznapjainkat, mint bármelyik másik család. Iskolába jár, visszük különböző fejlesztésekre, és mellette úszik, sakkozik, zongorázik, de kipróbálta az ülőröplabdát és a falmászást is” – kezdte a Duna Szerencse Szombat műsorában Drávucz Rita. A vízilabdaklasszis a Szerencsejáték Zrt. A játék összeköt program jószolgálati nagyköveteként sok sorstárssal találkozott, akiknek tapasztalatai segítették abban, hogy szülőként a lehető leghatékonyabban tudja támogatni kislánya fejlődését.

„A játszótér egy olyan helyszín, ahol a gyerekek közvetlenül kapcsolódhatnak egymáshoz. Fontos, hogy mindenki részesülhessen ebben, és a mozgáskorlátozottság ne szigetelje el őket ettől. A gyerekek kíváncsiak, szeretnék megérteni, miért közlekedik egy hozzájuk hasonló kislány vagy kisfiú kerekesszékkel. Ha a szülők kölcsönösen nyitottak, akkor természetessé válhat egy ilyen helyzet” – tette hozzá az egykori élsportoló. A teljes beszélgetés újranézhető a Médiaklikken.

Szerencse Szombat – zenés, szórakoztató sorsolási showműsor az év minden szombatján 18:45-kor a Dunán.