Siker

Egy viccnek köszönheti, hogy felébredt a kómából

Letért az útról, nekiment egy oszlopnak, és onnantól kezdve minden megváltozott – egy nő öt évig volt kómában egy autóbalesetnek köszönhetően.

A Michigan állambeli Dowagiacben élő Jennifer Flewellen 2017. szeptember 25-én munkába tartott, amikor az élete örökre megváltozott. Az akkor 35 éves Flewellen épp három kisfiát vitte el az iskolába, amikor a férjével folytatott telefonbeszélgetés közben megszédült – mesélte édesanyja, Peggy Means.

Letért az útról, és nekiment egy oszlopnak, és onnantól kezdve minden megváltozott” – mondta, hozzátéve, hogy ő és Flewellen akkori férje a kórházba rohantak, ahol megtudták, hogy a nő megsérült és súlyos állapotban van a baleset után.

Flewent gyorsan egy nagyobb kórházba szállították, ahol mesterséges kómába helyezték. Az orvosok nem hittek az asszony felépülésében, ő azonban nem adta fel – számolt be az ABC News. 

A következő öt évben Peggy Means továbbra is hitt lánya gyógyulásában.


Elmondta, hogy sok éven át a barátok, a családtagok, sőt az orvosok és az ápolók is megkérdőjelezték, hogy miért volt még mindig ennyire reményteli.

Az emberek megkérdezték tőlem, tudja, hogy ott vagy? És azt kellett mondanom, nem tudom” – emlékezett vissza Means. „Mindig úgy éreztem, mintha ott lenne. Egyszerűen éreztem. De nem, nem kommunikált.”

2022-ben egy augusztusi napon a szokásos rutinjukat követve ültek a meleg napsütésben, miközben Means viccet mesélt a lányának.

Nevetni kezdett” – mondta Means, hozzátéve, hogy a váratlan reakció csak rövid ideig tartott, majd lánya ismét visszaesett a kómába.

A következő néhány napban a kómában fekvő jennifer egyre több jelét adta annak, hogy érzékeli a külvilágot.

Ahogy éberségének pillanatai egyre hosszabbak lettek, az orvosi csapat is bizakodni kezdett a felépülésében. Pár hét alatt Jennifer ismét kommunikálni kezdett, s bár beszélni nem tudott, egy logopédus segítségével sikerült ismét megformálnia a magánhangzókat.

„Tud betűzni. Emlékszik az iskolatársaira. Emlékszik az első autójára. Nem emlékszik semmire a balesetből, de az előtte történtekre igen.”

Tavaly júliusban Flewellen hazatérhetett. Means valóra vált álomként jellemezte azt a tényt, hogy a lánya felébredt és vele él otthon. Mind Means, mind Flewellen továbbra is nagy célokért dolgozik, a nő jelenleg többféle terápiára és tornára jár, állapota folyamatosan javul.

A kiemelt kép illusztráció.