Siker

Nyolcéves kisfiú győzött le egy sakk nagymestert

Nyolcéves kisfiú győzött le egy sakk nagymestert a Svájcban megrendezett Burgdorfer Stadthaus-Openen. A fiatal egy alig pár nappal korábban felállított rekordot döntött meg, akkor egy nála alig öt hónappal idősebb gyerek győzött le egy nagymestert.

A Svájcban megrendezett Burgdorfer Stadthaus-Openen játszott vasárnapi háromórás sakkpartin a nyolcéves Ashwath Kaushik legyőzte a 37 éves nagymester Jacek Stopát, a győzelmével pedig ő a legfiatalabb játékos, aki valaha legyőzött egy nagymestert.

Kaushik egy alig pár nappal korábban felállított rekordot döntött meg. Egy korábbi mérkőzésen a szintén nyolcéves szerb Leonid Ivanovics legyőzte az 59 éves bolgár Milko Popcsev sakk nagymestert.

Mivel Kaushik öt hónappal fiatalabb, mint Ivanovics, ezért vasárnapi győzelmével új rekordot állított fel. A Szingapúrban élő Kaushik indiai állampolgár, csecsemőkorában költözött a családja Szingapúrba.

A vasárnapi mérkőzésen Ashwath megnyerte első három játszmáját Stopa ellen, később a 23 éves brit Harry Grieve-vel, a 2022-es brit sakkbajnokság győztesével is megmérkőzött, de ellene elvesztette a játszmát.

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: The Guardian