Siker

Aranyérem született a budapesti kard világkupán

Szatmári András aranyérmet nyert szombaton a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupán.

A budapesti viadal pénteken a selejtezővel kezdődött meg a BOK Csarnokban, a fegyvernemi rekordnak számító 267 fős mezőnyben 26 hazai vívó indult. A háromszoros olimpiai bajnok, tavaly és tavalyelőtt ugyanitt győztes Szilágyi Áron a világranglista másodikjaként kiemelt volt, akárcsak a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári, a nemzetközi rangsor 14. helyezettje. A selejtezőből a magyarok közül hatan csatlakoztak hozzájuk.

Szatmári András gyõz az olasz Luca Curatoli ellen a férfi kard egyéni verseny döntõjében a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupán a budapesti BOK Csarnokban 2024. március 23-án. MTI/Kovács Tamás

Szombaton Szatmári kiemelkedően vívott. Dallos Benedeket magabiztosan győzte le, majd az olasz Dario Cavalierét két, az egyiptomi Ziad el-Szisszit öt tussal múlta felül. Aztán a negyeddöntőben úgy nyert 15-14-re Sebastien Patrice ellen, hogy 11-14-ről kellett fordítania a 8-8-nál bokasérülés miatt ápolásra szoruló francia ellenfelével szemben. Az elődöntőben a török Enver Yildirimmel csapott össze az emelt páston és szoros kezdés után látványos tusokkal fölényes, 15-7-es győzelmet aratott. A fináléban sem tört meg a lendülete, rákényszerítette akaratát a 2019-ben, Budapesten vb-bronzérmes olasz Luca Curatolira, akinél 15-10-re bizonyult jobbnak.

Szatmárinak eddig a 2016-ban, Győrben kiharcolt harmadik helye volt a legjobb eredménye a Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupán. „Végre sikerült! Rengeteg munka és egész napi koncentrált vívás van ebben a győzelemben” – értékelt a verseny után. „A négybe jutásért vívott asszó fordulópont volt, nagy teher szakadt le rólam, mert azzal már érmes lettem.”

Az elődöntőre utalva azt mondta, egy napja a labdarúgó-válogatott legyőzte a törökök csapatot, ehhez akart csatlakozni ő is egy török rivális ellen aratott sikerrel.
„Örülök, hogy sikerült bizonyítanom magamnak és az edzőmnek, de nincs ünneplés, mert bizonyítani szeretnék a holnapi csapatversenyen is” – tette hozzá.

„Nagyon jó napot zártunk” – mondta az MTI-nek Gárdos Gábor, Szatmári edzője. „Már régóta gyakorolunk bizonyos dolgokat, és ezen a versenyen láttam, hogy ebből sokat sikerült is megvalósítania Andrisnak. Készülünk az olimpiára…”

A legjobb 16-ig jutott a tavaly világbajnok magyar csapat másik alapembere, Gémesi Csanád, aki közel volt ahhoz, hogy negyeddöntős legyen. A 2019-ben vb-győztes dél-koreai Oh Szangukkal szemben sokáig vezetett, 13-11 után azonban ellenfele 15-13-ra fordított.

Szilágyinak ezúttal nem sikerült a végjátékba jutnia, egy magabiztos győzelem után kikapott az olasz Giovanni Repettitől, pedig volt olyan szakasza az ütközetüknek, amikor több tussal vezetett ellene.

Az egyéves olimpiai kvalifikációs időszaknak ez az utolsó szakági versenye. A magyarok korábban csapatban szereztek kvótát, ami egyéniben is három helyet garantál a párizsi mezőnyben.

Kiemelt kép. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)