Siker

Guinness-rekordokra készül a nagyváradi zongoraművész

A kétszeres Guinness-világrekorder, Thurzó Zoltán idén újabb két világcsúcsra készül! A nagyváradi zongoraművész júniusban szeretne eljutni Indiába, hogy a világ legmagasabb járható útjának tetején (5883 méteren) tartson zongorakoncertet. A Magyar Kultúráért Díjjal kitüntetett művész utána megható pillanatokra készül: október 23-án, édesanyja halálának egyéves évfordulóján a fél perc alatt leütött egy hang világrekordját szeretné megdönteni.

Thurzó Zoltán 2022-ben két új Guinness-világcsúcsot állított fel: Himnusz a magasban címmel Nepálban, a Mount Everest alaptáborában megdöntötte a világ legmagasabb pontján történő zongorakoncertjének világrekordját, és ezzel ő lett a csúcstartó ebben a kategóriában.

A Himnusz a magasban projektje keretében, az 5325,77 méteren tartott zongorakoncertje 132 percig tartott, amely alatt 37 komolyzenei alkotást játszott el, valamint 27 különböző nemzet himnuszát is megszólaltatta a koncertzongorán.

A magyar és a székely himnuszt az összes versszakával játszotta el, a többit egy versszakkal.

105 nappal később Nagyváradon sikeresen megdöntötte a világ leghosszabb zongoramaratonjának Guinness-világrekordját, és ezzel ő lett a csúcstartó ebben a kategóriában is.

A világcsúcsokkal célja van, szeretne létrehozni a szülővárosában egy zenei magánmúzeumot, Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár név alatt.

Thurzó Zoltán meggyőződése, hogy a zene eszköz lehet a világ jobbá tételéhez. Így nem csoda, hogy idén újabb két rekordra készül, amiben reméli, minél többen támogatják.

„Idén júniusban Indiába szeretnék eljutni, hogy a világ legmagasabb járható útjának tetején (5883 méteren) tartsak egy zongorakoncertet, amely ismét egy Guinness-világrekord lenne, amely beállítaná dönthetetlen álláspontra a világ legmagasabb pontján történő zongorázás kategóriáját. Október 23-án édesanyám egyéves halálának évfordulóján pedig a fél perc alatt leütött egy hang világrekordját szeretném megdönteni. Úgy érzem, hogy mindkét vállalást meg tudom csinálni” – fogalmazott Thurzó Sándor.