Siker

Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós: Még nem volt időm feldolgozni a történteket!

Történelmi bejelentést tett hétfő reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: a KKM szakértői bizottsága kiválasztotta a következő űrhajósokat, akik több mint negyven év után ismét Magyarországot képviselhetik majd egy küldetésen. Kapu Tibor, az első számú jelölt felkészülését egy tartalék kutató-űrhajós, Cserényi Gyula segíti mostantól. Mindketten mérnökök, ezért mindketten másként látják a világot, és mindketten nagyon izgultak a döntés bejelentése előtt – árulták el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Egyetemistaként már azelőtt komolyan érdeklődtem a rakétatechnológiák iránt, hogy a programba bekerültem volna. Ez a program igazából csak szembejött” – mondta Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök arról, hogyan kezdődött a kötődése a világűrhöz.

„Gyakorlatilag mindenféle természettudomány iránt érdeklődtem, de mérnökként más szemlélettel tekintünk a világra, mint az emberek többsége” – erősítette meg Cserényi Gyula 35 éves villamosmérnök.

Teljesítménykényszer

A kiválasztási folyamat izgalmairól szólva Kapu Tibor elmondta: „Szürreális élménynek nevezném, habár még csak másfél nap telt el a hír bejelentése óta. Egy nagyon izgalmas irányítótestületi ülés után kaptuk meg az eredményt egy lezárt borítékban, egyesével. Bementünk egy külön szobába a külügyminisztériumban, és ott fogadott minket a hír. Az embernek volt ideje feldolgozni a történteket, legalábbis akkor még ezt hittem. De valójában ahogy a szobában eltöltött öt-tíz perc nem volt elég, úgy igazából az azóta eltelt másfél nap sem volt elég arra, hogy feldolgozzam.”

Kapu Tibor kutató-űrhajós, akit Magyarország négy évtized után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz (Fotó: MTI/KKM)

A rádióinterjút itt hallgathatja vissza:

.

Cserényi Gyula úgy fogalmazott, hogy a Magyar űrhajós programban eddig eltöltött 14 hónapos felkészülési időszak egy hosszú verseny volt, amelyet a tartalék űrhajós egy maratoni futáshoz hasonlított, de a hétfői bejelentés megkoronázta ezt az egy évet.

„Nem volt nehéz programunk, nagyon élvezetes program volt. Talán számomra az volt a legnehezebb, hogy leküzdjem magamban a dolog versenyjellegét, és fókuszáljunk arra, hogy valódi csapatmunkát kell elvégeznünk, nekünk négyen” – mondta Kapu Tibor, aki Farkas Bertalan 1980-as űrrepülése óta az első magyar űrhajós lehet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Cserényi Gyula tartalékos kutató-űrhajós (Fotó: MTI/KKM)

Cserényi Gyula kitért arra is, hogy komoly és fárasztó volt a heti tíz-egynéhány órányi fizikai edzés, a terheléses gyakorlatok, „miközben az ember szeretne a feleségével, a családdal is időt tölteni, és a kettő egymással versengett az énidőért”. Emellett az űrhajósjelölteknek volt munkahelyük is, a napi programjuk tehát gyakran változott, hogy mikor, hová kell mennünk. A Hunor program koordinátorai által kidolgozott rendszer segítségével a jelöltek előre, percre pontosan megkapták, hogy a nap melyik részében hol kell tartózkodniuk.

A közeljövőről szólva Kapu Tibor elmondta,

hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol 8-10 hónapot töltenek majd felkészüléssel, utána következhet az űrrepülés és a kutatói munka a Nemzetközi Űrállomáson.

Az űrrepülést a NASA a Space-X-szel közösen szervezi, az utóbbi által gyártott kapszulával fogják elhagyni a Földet. A magyar űrhajósnak három társa lesz, azaz négyfős küldetés részeseként tölthet el néhány hetet a világűrben.