Siker

Tizenkét évesen leérettségizett az amerikai csodagyerek

Soborno Isaac Bari június 26-án érettségizett le a New York-i Malverne középiskolában és már a következő lépést tervezi.

Az eredetileg bangladesi származású 12 éves, csodagyerekként számontartott fiú kimagasló eredménnyel tette le az SAT-vizsgán (megfelel a magyar érettséginek – a szerk.). A Good Morning Americának nyilatkozva Soborno Isaac Bari elmondta, hogy csodálatos élmény volt középiskolába járni, bár véleménye szerint kissé hosszúra nyúlt.

„Nagyon sok nagyszerű emberrel találkoztam, és rengeteget tanultam mind matematikából, mind természettudományokból és más tudományágakból, de picit hosszúnak éreztem a középiskolát. Úgyhogy most készen állok arra, hogy továbblépjek, és a legjobb tudásom szerint folytassam a felsőoktatást.”

Bari most azt tervezi, hogy még ebben az évben a New York-i Egyetemen kezd. Ott matematikából és fizikából szerez majd alapdiplomát, végül azt reméli, hogy doktori címet szerez és professzor lesz.

A fiú szülei, Rashidul Bari és Shaheda Bari, akik Bangladesból költöztek az Egyesült Államokba, elég hamar felfedezték, hogy gyermekük intelligenciája átlagon felüli. Kétévesen már kívülről fújta a periódusos rendszert, sőt, komplex matematikai és fizikai feladatokat oldott meg.

Lenyűgöző eredményei nem maradtak elismerés nélkül, 2020-ban az egykori elnök, Barack Obama is elismerő levelet küldött a fiúnak.