Siker

Ferenc pápa jóváhagyta a tizenöt éves csodagyerek szentté avatását

Egy 2006-ban, 15 évesen leukémiában elhunyt londoni fiú lehet a katolikus egyház első millenniumi szentje. Az 1991-ben született Carlo Acutis csodagyereknek számított az informatikában, tehetségét pedig arra használta, hogy segítsen a katolikus tanítások online terjesztésében.

Ferenc pápa és a kongregáció bíborosai július 1-jén megszavazták Carlo Acutis szentté avatását, ezzel a 2006-ban elhunyt tinédzser lesz az első millenniumi szentje a katolikus egyháznak – olvasható a Vatikáni Hírekben.

A szentté avatás időpontját egyelőre még nem jelentették be, de a hírek szerint feltételezhetően a 2025-ös jubileumi évben lesz. Ezt az eseményt a katolikus egyház 25 évente ünnepli. A pápa korábban kijelentette, hogy a jubileumi év a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásával kezdődik 2024. december 24-én, és 2025. december 28-án ér véget. Rómában 2026. január 6-án, vízkereszt ünnepén ér véget.

Carlo Acutis portréját ábrázoló faliszőnyeg függ a Szent Ferenc-bazilikában Carlo Acutis boldoggá avatási szertartásán 2020. október 10-én az olaszországi Assisiben. A tizenöt éves Carlo Acutis az ezredforduló nemzedékének tagja, aki 2006. október 12-én halt meg M3 fulmináns leukémiában, és akit a számítógépekkel és az internettel kapcsolatos szenvedélye és ügyessége miatt „számítógépes kockának” tartanak. Acutis egy olyan honlap létrehozására vállalkozott, amely a világ minden egyes bejelentett eucharisztikus csodájának katalogizálását tűzte ki célul. (Fotó: Vatican Pool/Getty Images)

Carlo Acutis 1991. május 3-án született Londonban, és 2006. október 12-én halt meg leukémiában az olaszországi Monzában. Ő lesz az első 1981 és 1996 között született személy, akit szentként ismernek el.

A néhai tinédzser holtteste jelenleg az olaszországi Assisiben egy nyitott sírboltban fekszik.

A pápa 2020-ban már boldoggá avatta Acutist. Ez az eljárás a katolikus egyház által megítélt elismerése annak, hogy egy elhunyt személy belépett a mennybe, és képes közbenjárni a nevében imádkozó személyekért.

Acutis azután került a szentté avatás útjára, hogy Ferenc pápa jóváhagyta a neki tulajdonított csodát: egy hétéves brazil kisfiú meggyógyult egy ritka hasnyálmirigy-rendellenességből, miután kapcsolatba került Acutis egyik pólójával. Egy pap is imádkozott Acutishoz a gyermekért.

Az egyház egy 2022-es firenzei biciklibalesetből csodával határos módon felépült nő esetét is vizsgálta. A 21 éves nő agyában vérömleny keletkezett, állapotát az orvosok a műtétet követően is kritikusnak minősítették. Az édesanyja azonban hat nappal később az umbriai Assisi városában lévő Acutis sírjánál imádkozott lánya gyógyulásáért.

Az egyház közölte, hogy a nő még aznap önállóan lélegezni kezdett, visszanyerte felső végtagjai használatát és beszédkészségét. Tíz nappal később kiengedték az intenzív osztályról.

Acutis komoly szolgálatot tett a katolikus egyháznak, hiszen programozói tudását arra használta, hogy katolikus szervezeteknek hozzon létre weblapokat, valamint egy olyan weboldalt is létrehozott, amely a világ csodáit dokumentálta.

A tinédzser szülei azt mondták, hogy fiuk már hároméves korától maga kérte, hogy menjenek be minden templomba, amely mellett elhaladnak. Állításuk szerint a fiú jótékonykodott is: zsebpénzét rendszeresen a nincsteleneknek adta. Emellett Acutis felajánlotta a támogatását azon osztálytársainak, akiknek a szülei válófélben voltak, megvédte a fogyatékkal élő társait a zaklatástól, valamint ételt és hálózsákot vitt a hajléktalanoknak.