Stílus

Még mindig pattanásoktól szenvedünk? A stressz lehet az oka

Ha bármivel próbálkozunk, mégsem sikerül eltüntetni azokat a makacs, ragaszkodó pattanásokat, lehet, hogy nem az emésztésre vagy a bőrápolásra, hanem a lelkiállapotunkra kell gondolnunk, mint okozatra. Sokszor ugyanis a tűnni nem akaró pattanások oka a túl sok stressz!

A mai rohanó világunkban a stressz az egyik legnagyobb egészséggyilkos faktor – a magas stressz-szint akár szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat, vagy kóros elhízáshoz vezethet. Nem csoda tehát, hogy ha stresszesek vagyunk, az a bőrünkön is meglátszik – gyakran ez okozza a felnőttkori aknékat, amelyektől annyira szeretnénk már megszabadulni, hiszen tinédzserkorunk óta várjuk, hogy mikor tisztul ki végre a bőrünk.

Az egésznek a megemelkedett kortizolszintünkhöz van köze: ez egy olyan hormon, amely stresszhatásra aktívan termelődni kezd a szervezetünkben, és gyulladást okozhat a bőrünkön. Ami belül történik, az azonnal kívül is meglátszik. De mit tehetünk ellene?

Fotó: iStock.com/golubovy

Fotó: iStock.com/golubovy

A szokásos módszereken kívül érdemes néha szó szerint semmit sem csinálnunk: engednünk magunknak a napból legalább fél órát, amikor nem teszünk-veszünk, csak ülünk, sétálunk vagy fekszünk, és hagyjuk, hogy az agyunk megeméssze a napi történéseket. Ennek nem muszáj este lennie, akár napközben is beiktathatunk egy ilyen szünetet. Persze a meditáció, a jóga és a tudatosság is sokat segít – de a mai világban elfelejtettünk semmit sem csinálni, ami nagyon jó módszer a stressz levezetésére.

Ezen kívül szakértők szerint sokat segít még a helyzeten a fekete tea – igen, ezúttal nem a szuperital zöld teát ajánljuk, hanem a fekete társát, amelynek koffeintartalma máshogy épül be, mint a kávéé, ezért nem szárítja a bőrt, hanem segít számára regenerálódni. Kössük össze az édes semmittevést a teaivással, és máris kész a napi félórás szépségrutinunk a megtisztuló bőrért!