Stílus

A túlzott bőrszárazság 5 lehetséges oka

A száraz bőr nem csupán esztétikai problémát jelent, hiszen diszkomfortérzettel, viszketéssel, hámlással is járhat. Mielőtt elkezdenénk házilag kezelni, érdemes utánajárni, vajon mi okozhatja. A válasz nem mindig olyan egyértelmű.

Fűtés

A téli időszakban nem csupán a kinti hideg és szeles időjárás okozhat erős bőrszárazságot – ha a fűtés intenzív, az szárazzá teheti a lakás levegőjét, ami a bőrünknek sem tesz jót. Ha fázósak vagyunk és mindenképpen meg szeretnénk tartani a magas hőfokot (vagy a központi fűtés miatt nincs választásunk), szerezzünk be egy párologtatót, ami kicsit megemeli a levegő nedvességtartalmát.

Bizonyos gyógyszerek

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a bőrszárazság. Ilyenek például az antidepresszánsok, a vérnyomáscsökkentők, az antihisztamin vagy az orrcseppek. Amennyiben a krémek általi hidratálás nem segít, érdemes konzultálnunk kezelőorvosunkkal a tünetről.

Fotó: iStock.com/XiXinXing

Fotó: iStock.com/XiXinXing

Ránctalanító készítmények

A hámlasztó készítmények túlzott használata is okozhat irritációt, ami a bőr kiszáradásához vezethet. Szakemberek ajánlása szerint csak egy ránctalanító terméket használjunk rendszeresen, a hámlasztó hatású készítményeket pedig maximum heti két alkalommal vessük be.

Hormonális változások

40 éves kor felett bőrünkben lelassul a hialuronsav és a faggyú termelődése, ami (sajnos) egy természetes és elkerülhetetlen folyamat. Amikor elérkezik a menopauza, szervezetünk ösztrogénszintje is erősen lecsökken, ami szintén oka lehet a bőr kiszáradásának. Hogy valamennyire visszaállítsuk az egyensúlyt, használjunk hialuronsavat és glicerint tartalmazó termékeket.

Stressz és nem megfelelő pihenés

A krónikus fáradtság és a sok stressz felboríthatja testünk vízháztartását, valamint gyengíti bőrünk vízmegtartó képességét. Persze talán ez a legkisebb gond, amit a stressz okozhat… Relaxáljunk rendszeresen és ne engedjünk a napi minimum (!) 7 óra alvásból!