Stílus

13 + 1 öltözködési baki, amire érdemes odafigyelni

„Öltözz rosszul, és mindenki emlékezni fog a ruhádra; öltözz kifogástalanul, és mindenki emlékezni fog a Nőre” – mondta Coco Chanel. És a „rosszul” itt nem azt jelenti, hogy nem divatosan, hanem hogy olyan öltözködési hibákat követhetünk el, amelyek szemet szúrhatnak másoknak, és ezek miatt esetleg közönségesek vagy slamposak lehetünk a környezetünk szemében. Mutatunk ezek közül néhányat, vagyis íme 13 + 1 öltözködési baki, amire érdemes odafigyelni.

Az öltözködési hibákat férfiak és nők egyaránt elkövethetik, különösen azok, akik munkája, hétköznapjai során fontos a protokoll. De egy egyszerű esemény, munkahelyi rendezvény vagy baráti összejövetel alkalmával is könnyen véthetünk olyan hibát, amit aztán akár napokig is emlegethetnek a többiek, vagy csak a helyszínen, de megjegyezhetik, hogyan öltöztünk fel, és hogy mennyire nem tudjuk, milyen rendezvényre mit illik, és mit nem.

1. A zakó és a gombok

Ha csak egy gomb van a zakón, azt mindig be kell gombolni. Ha kettő, akkor a felsőt gomboljuk, az alsót soha. Ha háromgombos a zakónk, a középsőt kell minden egyes alkalommal begombolni, a felső gomb döntés kérdése. De az alsó gombot ebben az esetben sem gomboljuk be sosem.

https://www.instagram.com/p/BfLWe4NDBc8

2. Gombok és dekoltázs

Az ing vagy blúz esetében a nők szívesen játszanak azzal, hogy hány gombot gombolnak be – és eszerint mekkora legyen a dekoltázsuk. Az etikett azonban nem tűri a mély dekoltázst, vagyis a gallértól számítva legfeljebb két gombot ne gomboljunk be – ha a gombok a klasszikus módon, az ing nyakától következnek. A három gomb már túlzás, kihívó, esetleg közönséges lehet.

3. Ékszerek

A legtöbb esetben egy szép nyakláncot szívesen választunk az öltözetünk kiegészítéseképpen. És természetesen felvehetünk mellé még más ékszereket, de ne essünk túlzásba. Válasszunk hozzá egy gyűrűt vagy karkötőt, de a kettő (illetve a három) együtt már sok lehet.

4. Nyakkendőhossz

Akármit is mond a divat, a protokoll szerint igenis számít a nyakkendő hossza. Ne legyen túl rövid, és a túl hosszú sem szabályos: a nyakkendő végének az övcsatig (annak közepéig) kell érnie, és kész.

5. Szoknyahossz és dekoltázs

A túl rövid szoknya és a túl mély dekoltázs ízléstelen, közönséges benyomást kelthet a környezetünkben Úgyhogy válasszunk: vagy a szoknya legyen rövid, vagy a dekoltázs egy kicsit mélyebb, de inkább kerüljük a kettőt együtt.

https://www.instagram.com/p/BeWmnjqBwFI

6. Ing és nyakkendő

Főleg a melegebb időben fordulhat elő, hogy a férfiak nem vesznek zakót. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy kell-e nyakkendő. A válasz predig: nem. Ha csak inget viselnek az urak, a nyakkendő mellőzhető.

7. Dekoltázsméret

Már volt szó a dekoltázsról, de arról még nem, hogy általában mekkora lehet. Nos, a szakemberek szerint körülbelül 10 centi vagy annál kevesebb az a dekoltázsméret, ami megengedett egy-egy felső vagy ruha esetében a hölgyeknél.

8. Ing övvel vagy anélkül

Az inget mindig betűrjük a nadrágba – ez különösen a férfiak öltözködésére nézve fontos szabály. És azt is fontos megjegyezni, hogy az öv használata kötelező.

9. Pulóverhossz

Különösen a fiatalabb korosztály körében népszerűek az olyan felsők, amelyek nem érnek le a nadrágig, hanem annál (jóval) rövidebbek, így szabadon kivillanhat a derekuk, a hasuk. Az etikett szerint ennek nincs helye az irodában vagy más, hivatalos rendezvényen, vagyis ha a pulóver vagy a kardigán nem is ér le addig, vegyünk alá olyan pólót vagy inget, ami eltakarja a bőrünket, semmiképp ne villantsunk hasat.

10. Övek és cipők

Mivel a hivatalos öltözék elengedhetetlen kelléke az öv (főleg a férfiak esetében) ezért érdemes észben tartani, hogy az öv színe kell hogy egyezzen a cipő színével. Vagyis fekete cipőhöz fekete öv, és barnához barna!

https://www.instagram.com/p/BfLhtw8HfSu

11. Vágjuk le a címkét

A férfiöltönyök vásárlásakor bizonyára már találkoztunk a zakó ujjára varrt címkével. Ezt pedig óvatosan le kell vágni/szedni a zakóról, ne maradjon rajta, csak hogy mutogassuk, milyen márkájú a ruházatunk, vagy mert nem tudtuk, mi illik.

12. Túl sok szín, túl sok minta

Az etikett szerint a hivatalos/irodai öltözék nemigen bírja el a túl harsány színeket és a túl sok mintát. Próbáljunk meg olyan szoknyákat, blúzokat választani, amik színben és mintázatban is inkább visszafogottabbak – és persze illenek egymáshoz.

13. Zoknihossz

A nadrághoz választott zokni egyrészt legyen sötét, másrészt húzzuk fel a lábunkra. Itt is különösen a férfiaknál fontos, hogy a zokni mindig legyen olyan hosszú, hogy ha leülnek, és a nadrág szára feljebb húzódik, akkor is takarja a lábukat, a bőrük sose látszódjon ki.

14. Trikók, ujjatlan felsők

Inkább kerüljük a spagettipántos trikókat. Ujjatlan blúzokat azonban nyugodtan viselhetünk, a lényeg, hogy a dekoltázsunk és a vállunk is a kellő mértékben takarva legyen. Ne legyünk túl kihívóak, mert könnyen közönségessé válhat az öltözetünk.