Stílus

A 10 + 1 legemlékezetesebb ruha az Oscaron, amely beírta magát a divat történelemkönyvébe

Az Oscar-gála nemcsak a filmekről szól, hanem a vörös szőnyegről is. A 90. Oscar-gálán valószínűleg újra feketét viselnek majd a sztárok, ezzel is jelezve, hogy együtt lépnek fel a szexuális erőszak ellen. Biztos, hogy idén is lesznek olyan ruhaköltemények, amelyek bekerülhetnek a legemlékezetesebb Oscar-ruhák közé, de az is biztos, hogy idén nem illik majd a ruhákról beszélni.

A #metoo és a #timesup kampány miatt idén nem arról beszélnek majd a sztárok, kik és miért tervezték nekik az adott darabot. Idén a divatnak sokkal fontosabb szerepe van, amely sajnos pont a divatnak nem tesz jót. A vörös szőnyegre akkor kezdett el figyelni a média, amikor egyszer csak nem a hollywoodi jelmeztervezők kezdték öltöztetni a sztárokat a gálára, hanem a divatházak jutottak ehhez a tisztséghez.

1995-ben Uma Thurman Prada ruhája volt az, amely örökre megváltoztatta a vörös szőnyeget, és utat nyitott a tervezők számára. A divatház akkoriban nem volt olyan ismert, mint most. De a különleges, a kilencvenes évek minimalista stílusában készült ruha egy pillanat alatt a címlapokra emelte a fiatal színésznőt, és ezáltal a Prada is hirtelen felkapottá vált.

Innen indult a sztárok, a sztárok stylistjai és a divatházak különös kapcsolata, amelynek során eldől, mit viselnek a hírességek a vörös szőnyegen. Szövevényes kapcsolati háló, laikusként átláthatatlan és talán érthetetlen megállapodások jellemzőek, amelyből a nagy sztárok ma már szinte semmit nem éreznek. Nekik egyetlen dolguk van: ragyogni a ruhában, mert akkor boldog a stylist, boldog a divatház, és a híresség is rengeteg címlapot kap egy jól megválasztott ruha miatt. Ugyanez természetesen elsülhet fordítva is: léteznek olyan ruhák, amelyek nem azért kerülnek a legemlékezetesebb darabokat felsorakoztató listákra, mert olyan káprázatosak voltak.

1. Emma Stone (2017)

Aki végignyeri a díjátadószezont, az arra is készülhet, hogy az Oscar-díjat is magával viheti. Emma Stone mintha sejtette volna, hogy övé lesz a szobrocska 2017-ben: aranyszínű, rojtos ruhában érkezett a tavalyi gálára. Jól tette!

2. Lupita Nyong’o (2014)

Aki szereti, ha a sztárok a vörös szőnyegen igazi hercegnőként jelennek meg, annak nem kell bemutatni Lupita Nyong’o világoskék Prada ruháját. Ez az árnyalat nagyon ritka a vörös szőnyegen, többek között ezért is keltett feltűnést. A pliszírozott ruha a gyönyörű uszállyal és a tiara valódi ikonná emelte a színésznőt.

3. Michelle Williams (2006)

Vera Wang olyan ruhát tervezett Michell Williams számára, amelyet lehetetlen lehagyni erről a listáról: nemcsak a ruha szokatlan színe, hanem a bonyolult szabás is a legjobbak közé emeli. Külön dicséret illeti a sminkest is, aki megtalálta a ruha kanárisárgájához tökéletesen passzoló vörös rúzst.

4. Jennifer Lawrence (2013)

A színésznő évek óta a Dior divatház vezető arca, a vörös szőnyegen is rendszeresen jelenik meg Diorban. Ez az haute couture ruha pont olyan, mint egy különleges esküvői ruha, amelyben mozogni ugyan csak nehezen lehet, cserébe olyan gyönyörű, hogy álmodni sem lehet szebbet.

A ruhát ebben a korábbi cikkünkben mutatjuk meg.

5. Angelina Jolie (2004)

A színésznő káprázatosan festett a fehér Marc Bouwer ruhában, amelynek mind a színe, mind az anyaga arra szolgált, hogy kiemelje fiatalságát, szépségét és tökéletességét. Egyszerre utalt vissza a régi Hollywoodra, és volt nagyon modern. Időtlensége miatt ma is bárki viselhetné, akinek hasonlóan jó alakja van.

 

6. Björk (2001)

Mit is mondhatnánk? Erre a ruhára biztosan mindenki emlékszik.

7. Halle Berry (2002)

Van valaki, aki ERRE a ruhára nem emlékszik?

 

8. Gwyneth Paltrow (2012)

Mutathattuk volna azt a pántos rózsaszín ruhát, amelyben elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a Szerelmes Shakespeare című filmben nyújtott alakításáért, de nem! Mi arra az egészen elképesztő Tom Ford ruhára szavazunk, amelyben úgy néz ki, mint egy modern istennő. Napbarnított, természetes, gyönyörű nő.

9. Natalie Portman (2012)

Pöttyöset? Az Oscarra? A színésznő szerint igen! És milyen jól tette. A vintage báli ruhára szívesen emlékszünk vissza.

 

10. Nicole Kidman (1997)

Talán a legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor Nicole Kidman úgy döntött, egy John Galliano tervezte ruhában lép a vörös szőnyegre. A keleti ihletésű darab évekre meghatározta a divatot.

 

+1 Grace Kelly (1955)

A színésznő szatén estélyi ruháját Hollywood egyik legnagyobb jelmeztervezője, Edith Head tervezte. A porcelánzöld ruha szinte minden best of listán szerepel. Nem véletlenül.