Stílus

Királyi esküvői hagyományok, amiket mi is elleshetünk a brit uralkodói családtól

Amikor Vilmos herceg és Kate Middleton 2011 áprilisában házasságot kötöttek, az egész világ tátott szájjal figyelte a káprázatos ceremóniát. Nemcsak a sugárzóan boldog pár nyűgözte le az érdeklődőket, hanem a régimódi királyi esküvői hagyományok is, amelyeket a mai napig követnek a brit uralkodói család tagjai a különböző eseményeken. Most, hogy Harry herceg és Meghan Markle is arra készül, hogy idén májusban ők is örök hűséget esküdjenek egymásnak, várhatóan újból megcsodálhatjuk ezeket a bizonyos történelmi szokásokat. Sőt, akár el is lophatunk egy-egy ötletet a saját Nagy Napunk számára.

„Annak ellenére, hogy Harry herceg és Meghan nagyon modern pár, továbbra is a hagyományokban meglehetősen gazdag királyi esküvőn kötik össze hátralévő életüket – mondja Danielle Gonzalez, az egyik legismertebb angol virágüzlet tulajdonosa. – A királyi családban számos protokollt kell betartani a tagoknak a különféle ünnepségek, események alkalmával, még akkor is, ha a résztvevők a saját ízlésüknek megfelelően valamelyest módosítanak azokon.” Ez azt jelenti, hogy Harry herceg és Meghan is frissíthet, fiatalosíthat valamit a régimódi hagyományokon, amikor az esküvőjüket tervezik, úgy, hogy nem sértik meg az előírt, illetve elvárt protokollt.

Elképesztően hosszú fátyol

Ha szeretjük a kicsit túlzott romantikát, a királyi hagyományoknak megfelelően választhatunk a ceremóniához egy hosszú és még annál is hosszabb fátylat. „Bár Katalin hercegné kivételnek számított, és kicsit spórolt a fátyol hosszával, a legtöbb királyi esküvőn a menyasszonyok elképesztően hosszú és meglehetősen részletgazdag fátylat viseltek – mondja Brittany Finkle ruhakölcsönző-tulajdonos. – Ez az egyik olyan hagyomány, amit modern módon is többféleképpen lehet értelmezni, és mindig jó választás lehet.”

Szerencsét hozó kabala

A menyasszonyok állítólag gyakran viselnek az öltözékükön valamit, ami szerencsét hozhat a számukra, illetve a házasságuk számára. Ez lehet egy szerencsepénz vagy egy ezüstpatkó, amit vagy a ruhájuk díszeként, vagy a cipőn, nyakláncon viselnek.

Fotó: iStock.com/artoleshko

Fotó: iStock.com/artoleshko

Két esküvői torta

Ha van valami, ami jobb az esküvői tortánál, az az, ha kettő van belőle. És ha ez a királyi hagyomány, miért ne követhetnénk? A szakértők szerint a királyi esküvőkön minden alkalommal van egy gyümölcstorta, valamint egy másik, másmilyen ízű emeletes desszert, ami olyan ízű lehet, amilyet az ifjú pár szeretne. S hogy mi lesz a maradékkal? Ha marad néhány szelet, azt elküldik a vendégeknek az esküvő után ajándékba, és köszönetképpen a jókívánságokért.

Különleges és csodaszép virágok

A legtöbb esküvőre úgy választ az ifjú pár virágot, hogy kitalálják, melyik lesz az uralkodó szín az eseményen, és ahhoz keresnek megfelelő virágot. Ellenben a királynőkkel, akik a virágot választják ki, mégpedig olyan virágokat, amik különleges jelentéssel bírnak. A britek számára ilyen például a mirtusz, aminek édes illata és fehér virágzata van. A hagyomány szerint a mirtusz a szerelem gyógynövénye, ezért Viktória királynő és Albert herceg 1800-as években megtartott esküvője óta mindent királyi menyasszony csokrában megtalálható ez a virág.

epa06401555 A handout photo made available on 21 December 2017 shows one of two official engagement photos released by Kensington Palace of Britain's Prince Harry (L) and his fiancee, US actress Meghan Markle taken by British-born fashion photographer Alexi Lubomirski earlier this week at Frogmore House, near Windsor Castle, west of London, Britain. The royal couple are due to marry on 19 May 2018. ATTENTION EDITORS: Terms of release, which must be included and passed-on to anyone to whom this image is supplied: USE AFTER 31/05/2018 must be cleared by Kensington Palace. This photograph is for editorial use only. NO commercial use. NO use in calendars, books or supplements. Use on a cover, or for any other purpose, will require approval from Art Partner and the Kensington Palace Press Office. There is no charge for the supply, release or publication of this official photograph. This photograph must not be digitally enhanced, manipulated or modified and must be used substantially uncropped. Copyright in the photographs is vested in Prince Harry and Ms. Meghan Markle. Publications are asked to credit the photograph to Alexi Lubomirski.  EPA/Alexi Lubomirski / HANDOUT Photo credit must read: Alexi Lubomirski HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/Alexi Lubomirski

Esküvői reggeli

Az esküvő napján sajnos nem biztos, hogy adódik alkalom mindenkivel váltani néhány szót a vendégek közül. Vagy éppen vannak, akiket szeretnénk megvendégelni, de a délutáni/esti lakodalomba mégsem szeretnénk meghívni. A királyi család ezt úgy oldotta meg, hogy egyes vendégeknek az esküvő napján reggelit tartanak, ami még a ceremónia előtt lezajlik (az általában a déli órákban kezdődik). Így azokat a vendégeket is megvendégelhetik, akik az esküvő utáni fogadáson nem tudnak részt venni.