Stílus

Gyönyörű lábak 50 felett

Visszerek, seprűvénák, foltok, ráncok jelenhetnek meg idővel a lábunkon, a térdünk felett megrogyhat a bőr, és már szoknyát sem húzunk szívesen. Pedig ennek nem kell így lennie: a problémákat meg lehet előzni, illetve ki lehet kezelni.

Mindannyian fiatalos lábakra vágyunk, hogy olyan maradjon, mint a húszas éveinkben volt. Ám az idő ellenünk dolgozik, a bőrünk veszít a feszességéből, az erek fala meggyengül, jönnek a visszerek, a dagadás, a fájdalom, és már harisnya nélkül ki sem lépünk az ajtón. Pedig egy kis munkával és odafigyeléssel igenis megőrizhetjük lábaink fiatalosságát.

Edzzünk!

Egyetlen láb sem lesz szép, ha az izomzata és a vérkeringése nincs rendszeresen karbantartva. A gyaloglás, a futás, a biciklizés, a guggolás, a tánc, a hegymászás, a lépcsőzés mind edzik a megfelelő izmokat, de speciális gyakorlatokat is végezhetünk vádlira, combra. Ha nem vagyunk kimozdulósak, egy lépcsőzőgép és egy szobakerékpár is feszesebbé varázsolhatja az izmainkat. A jóga és a pilates is segítenek élénkíteni a vérkeringést, és megőrizni szépségünket, ráadásul nagyon sokat javítanak az egyensúlyérzékünkön, ami segít elkerülni a baleseteket.

Fotó: iStock.com/undrey

Fotó: iStock.com/undrey

Vegyük komolyan a jeleket

Lábaink árulkodnak az egészségügyi állapotunkról is. Az erek állapotát érdemes nemcsak a szépség szempontjából figyelembe venni, hanem rendszeresen orvossal ellenőriztetni is. Kiderülhet perifériás vaszkuláris vagy artériás megbetegedés, de a cukorbetegségnek is akadnak a lábon figyelmeztető jelei. Fájdalom, duzzanat, égő érzés, görcs, a sebek lassú gyógyulása esetén is ejtsünk meg miharabb egy kontrollt minimum a háziorvosnál, de erős fájdalom és dagadás, trombózisra utaló jelek esetén inkább a sürgősségin kezdjünk.

Visszerek és seprűvénák

Az egészségtelen vérkeringés és a magas vérnyomás különféle vénaproblémákhoz, visszerekhez vezethet. A visszértágulatok nem mindegyike jelentkezik látványosan, de mindenképpen érdemes foglalkozni velük. Fájdalom jelzi őket a leggyakrabban, és a kivizsgálás után lehetőségünk nyílhat arra, hogy sebészileg eltávolítsák a problémás részeket. Az egészséges életmód, a sok sport, az álló- és ülőmunka mozgásokkal történő megszakítása, a vérnyomás, a cukorbetegség rendezése, a dohányzás elhagyása mind javíthat a visszerek állapotán. Ha tehetjük, polcoljuk fel a lábainkat, hordjunk kompressziós harisnyát és egészséges sarokmagasságú cipőket.

A látványos seprűvénák nem ennyire veszélyesek, és nehéz megállítani a megjelenésüket, ha hajlamosak vagyunk rájuk. Ha tehetjük, ne tegyük keresztbe a lábainkat ülés közben, és ha sokáig kell állnunk – ezen is segít –, hordjunk kompressziós harisnyát. Ha nagyon nem tudunk megbarátkozni velük, a bőrgyógyásznál érdeklődjünk az eltávolítási lehetőségekről, injekciós, fényterápiás, rádiófrekvenciás, lézeres eljárások is segíthetnek mindkét típusú érproblémán.

Fotó: iStock.com/grinvalds

Fotó: iStock.com/grinvalds

Hidratáljunk és ránctalanítsunk

Ahhoz, hogy a bőrünk feszes és sima legyen, nem elég sportolni. A fájó lábakra, erekre használjunk megfelelő krémeket, és masszírozzuk át rendszeresen a lábainkat. Tavasszal ráadásul érdemes megszabadulni a téli hónapok következményeitől: a narancsbőrtől, a felgyűlt elhalt hámsejtektől és a bőrszárazságtól. Első lépésben gyengéden távolítsuk el bőrradírral a felesleges bőrt, majd utána masszírozzunk a problémás területekre cellulitkezelő krémet. A masszírozás mellett a hideg-meleg váltózuhany is segíthet frissebbé tenni a bőrt. A hidratálást pedig naponta el kell végeznünk, nemcsak a sarkakon, de a teljes lábon – a térd felett kipróbálhatunk ránctalanító krémet is. Pár hét elteltével ragyogóbb és simább lehet a bőrünk, de ne feledkezzünk meg a megfelelő fényvédelemről, ha a lábainkat meg is mutatnánk a szabadban.