Stílus

Helló, szandálszezon! – így készítsük fel a lábainkat a nyárra

Idén nem sokat teketóriázott a nyár, a csizmát és a télikabátot levéve szinte rögtön előkerülhetett a napszemüveg, a nyári ruhák és a szandál is. A kivágott lábbelik viselésére pedig nem árt, ha felkészítjük a lábunkat, hiszen hosszú hónapokat töltöttünk vastag harisnyákban, zoknikban és bakancsokban. Lássuk, hogy mivel frissíthetjük fel a lábainkat a szandál- és papucsszezonra.

Hidratáljunk

Ez persze nemcsak a nyári időszakot megelőzően, hanem egész évben fontos. Ahogy öregszünk, a lábunkon lévő bőr is veszít a természetes olajokból, a szükséges nedvességtartalmából, amit pótolnunk kell, ha nem szeretnénk száraz, kirepedezett lábakat. Szandálban ráadásul fokozott veszélynek vagyunk kitéve, ha a megrepedt bőrünkbe szennyeződések jutnak, így minden fürdés után alaposan krémezzük be a lábunkat egy megfelelő lábápolóval.

Használjuk a sarokreszelőt

Az állandó hidratálás sem tudja teljesen megakadályozni, hogy igénybe vett lábainkon, sarkainkon a bőr elkezdjen megvastagodni. Így gondoskodnunk kell róla, hogy rendszeresen eltávolítsuk a sarkainkról a száraz bőrt. Zuhanyozás után töröljük szárazra a lábainkat, és használjunk habkövet (mindig azt válasszuk a fémreszelők helyett) az elhalt hámsejtek eltávolítására. Miután végeztünk, alaposan krémezzük be a lábainkat, majd húzzunk fel éjszakára egy pamutzoknit, amely segít megtartani a nedvességet. Ha nagyon kiszáradtak a sarkaink, a bőr puhításához citromlevet is használhatunk.

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Le a sárga körmökkel

Ha valaki gyakran lakkozza a körmeit sötét színekkel, könnyen előfordulhat, hogy egy kicsit megsárgulnak. Mielőtt belevetnénk magunkat a nyári körömlakkparádéba, tartsunk egy kis szünetet a lakkozásban és hagyjuk, hogy a körmeink levegőhöz jussanak. A sárga színtől egy kis citromlé segítségével könnyen megszabadulhatunk.

Levegőt!

Ha gyorsan megizzad a lábunk az egész napos irodában ücsörgés közben vagy az edzőteremben, akkor mindig külön figyeljünk rá, hogy jó minőségű zoknit hordjunk, és amint lehetséges, szabaduljunk meg tőle, hogy szellőzni tudjanak a lábaink, ezzel megakadályozva egy esetleges gombás fertőzés kialakulását. Ne halogassuk a zuhanyozást sem, minél előbb öblítsük le a lábainkat, miután hazaértünk. Ha nagyon izzadósak vagyunk, kipróbálhatunk egy trükköt: egy héten keresztül minden nap áztassuk lábainkat harminc percen át hűvös fekete teába. A teában lévő tanninok csökkentik majd a lábunk verejtéktermelését.

Válasszunk egy igazán jó pedikűröst

Aki nemcsak jól bánik a lábunkkal, a nekünk tetsző módon szépíti a körmeinket és egy kellemes, frissítő lábmasszázzsal zárja a kezelést, hanem akinél abban is biztosak lehetünk, hogy 100%-osan higiénikusan dolgozik.

Fotó: iStock.com/olegbreslavtsev

Fotó: iStock.com/olegbreslavtsev

Válasszunk megfelelő lábbelit

A nyári időszakban szinte naponta viseljük a szandálokat és papucsokat, így érdemes beruházni egy-két olyan darabra, amely jó minőségű és megfelelő a lábaink számára. Egy olcsó, néhány hétig használható darabban annak is nagyobb esélye van, hogy megsérül a lábunk, főleg, ha nem természetes anyagokból, hanem egyszerű műanyagból készült. Mindenképp győződjünk meg róla, hogy a szandál megfelelően illeszkedik a lábunkhoz széltében és hosszában is, hiszen hosszabb sétákon is fogjuk viselni.

Mindig legyen nálunk frissítő

Ha szandált vagy papucsot, ha zárt cipőt hordunk, a nyári időszakban nem árt, ha van nálunk egy frissítő lábspray és törlőkendő, így akár pár perc alatt a mosdóban felfrissíthetjük a lábainkat, vagy letörölhetjük róluk az út porát, ezzel megelőzve a lehetséges fertőzéseket és megőrizve a higiéniát.