Stílus

Melltartóhelyettesítő ötletek a nyári melegben

A nyári kánikulában a plusz réteg melltartó csak melegít, szorít, szinte fojtogat, arról nem is beszélve, hogy a pántját nem mindig lehet úgy igazítani, hogy szépen alásimuljon a rafinált felsőknek.

Aki megteheti, hogy nem visel melltartót, mert nem tartja szükségesnek, azzal sincsen semmi baj. Ám a legtöbbünk valamilyen okból kénytelen felkötözni a felkötöznivalót, illetve elrejteni a vékony anyagú felsők alatt átsejlő mellbimbó-körvonalat. Tehát akkor is el kell takarni valamivel a melleinket, ha nagyon nyár van.

Binikifelső vagy tankini

Azért praktikus megoldás, mert nem baj, ha kilátszik a felső alól, hiszen maximum azt adja mindenki tudtára, hogy strandolni megyünk. Persze elegáns ruhák alá vagy komolyabb alkalmaknál nem jöhet szóba, de a mindennapokban jó szolgálatot tehet, pláne akkor, amikor hazaérve lehámozzuk magunkról a topot, és szabadon kóricálhatunk anélkül, hogy közszemlére tennénk a melltartónkat. Ugyanezen módszer továbbfejlesztése a nem annyira kivágott, ám szivaccsal bélelt tankinifelsők utcai viselése, főleg nyaralók élnek ezzel a módszerrel.

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Pánt nélküli melltartó

Igazi praktikus női kellék, ami az összes variált vállú felsőnél használható. Egyedül a mély hónaljkivágású ruháknál látszódik ki, úgyhogy alapdarabnak számít. Egészen addig a hívei maradhatunk, amíg el nem kezd lefelé csúszni… S mi lopott pillanatainkban állandóan ráncigálhatjuk felfelé, vagy éppen olyan szorosra állítjuk, hogy alig kapunk tőle levegőt.

Mellbimbótapasz

Ha tökéletes formájú mellekkel büszkélkedhetünk, és csak azon aggódunk, nehogy mellbimbót villantsunk az egyik lenge öltözékünkben, ez a legjobb választás. Az öntapadós, testszínű kis tapaszok elfedik, amit el kell, de nincs merevítő, szivacs, se szorító-fullasztó érzés, és a legnagyobb kánikulában sem izzadunk bele. Az olcsóbb verziókat csak egyszer használhatjuk, de léteznek többször is odaragadó, szilikonos verziók – és persze számtalan forma. Érdekessége, hogy eredetileg nem is nőknek tervezték: a hosszú távokat futó férfiaknál fordult elő gyakran, hogy a póló fájdalmasan kidörzsölte a mellbimbót, egészen addig, amíg le nem ragasztották.

Trükk Hollywoodból

Ha a melleink már kicsit vesztettek a feszességükből, de azért sem akarunk melltartóban izzadni, válasszunk olyan öntapadós tapaszt, amely meg is emeli a kebleinket! Szinte nem is lehet észrevenni, hiszen átlátszó, mégis centiket és évtizedeket fiatalít.

Fotó: iStock.com/stigmatize

Fotó: iStock.com/stigmatize

Szilikonos öntapadó melltakaró

Merész felsők vagy nyári ruhák tökéletes és testszínű kiegészítője, hiszen sehol sincs pánt, mégis teljes egészében eltakarja a melleinket. Hátránya, hogy ebbe is könnyen bele lehet izzadni, pláne, hogy szilikonból készült, és az erős izzadás vagy testápolózás a tapadás hatékonyságán is ronthat. A vastag anyag egy picit nagyobbnak, más formájúnak mutathatja a kebleinket, de cserébe semmi sem látszik át. Választhatunk középen kapcsos vagy két különálló, csepp formájú anyag között, mindegyiket langyos, szappanos vízzel érdemes tisztítani, és azt is jó tudni, hogy hat óránál tovább nem ajánlott a viselésük.

Nem is kéne melltartót hordanunk?

1914-ben találták fel a mai melltartót, és azóta foggal-körömmel ragaszkodunk hozzá, hiszen formál, takar, és megakadályozza, hogy a melleink lógni kezdjenek. Legalábbis elméletben… Egyre többen állítják azt, hogy a mellek formája és ereszkedési sebessége inkább öröklött hajlamtól és a kötőszövet erősségétől függ, és nem attól, állandóan felpolcoljuk-e a melleinket, vagy sem. Jean-Denis Rouillon, a Centre Hospitalier Universitaire kutatója egyenesen azt állítja, hogy a melltartóviselés többet árt ebből a szempontból, mint amennyit használ. Persze sportoláshoz mindenképpen hordjunk megfelelő méretű sportmelltartót, de ha egyébiránt csupán a gravitációtól rettegünk, egyszerűen csak hagyjuk abba. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy bizonyos alkalmakkor nem ajánlott a melltartó viselése: hivatalos ügyek intézésénél, munkahelyen nem biztos, hogy szabadjára kell engedni a melleinket a nyári felsők alatt.