Stílus

„A magyar nők félnek attól, hogy valaki észreveszi őket az utcán” – Egy színtanácsadó tapasztalatai

A színpalettának vannak olyan elemei, amelyekhez előszeretettel nyúlnak a magyar nők – állítják a hétköznapi emberekkel foglalkozó személyi stylistok. Az aranybarna, a khaki, a narancsosan izzó vörösek, rozsdás árnyalatok sokak kedvencei – főleg 40 éves kor körül és fölött. Pedig a legtöbb magyar nőnek – kortól függetlenül – ezek a színek nem állnak jól. Mégis miért viseljük őket előszeretettel, és mi lenne a megoldás?

A magyar nők, akik minden hajszínt kipróbálnak

A témában Cseke-Kovács Zsófia szín- és stílustanácsadó, személyi stylist sietett a segítségünkre, aki változatos ügyfélkörrel büszkélkedhet. Gyakran keresik fel 40-50 éves hölgyek is, akik érzik, hogy valami nem stimmel a megjelenésükkel, csak nem tudják megfogalmazni, miért nem érzik jól magukat a ruháikban és a bőrükben. Zsófi azt tapasztalja, hogy a legtöbb 40-es és 50-es éveiben járó ügyfele már nem az eredeti hajszínével érkezik. Míg Nyugat-Európában teljesen elfogadott a természetes ősz hajszín viselése, addig itthon még mindig a festetés – de inkább az s. k. hajfestés a jellemző.

cseke kovacs zsofi kicsi

Cseke-Kovács Zsófi
személyi stylist, szín- és stílustanácsadó

„Szín- és stílustanácsadóként az én munkám lényege, hogy segítsek megtalálni önmagad a színek és fazonok világában, hogy a tükörbe nézve ne elkapd a tekinteted, hanem mosolyogj, és megszeresd amit látsz.”

„Legtöbben az őszülésre hivatkozva festik a hajukat. Nagyon gyakori jelenség, hogy a Magyarországon oly elterjedt ‘seszínű’ szőkés-barna árnyalatot már tizenévesen festeni kezdik a nők. Ilyenkor a negyvenes évekre már szinte az összes színt kipróbálták, a vöröstől a feketéig” – mondja szakértőnk, aki szerint a hajszín komolyan befolyásolja, hogy milyen színek kerülnek a ruhatárunkba.

 

Csak a hajszín 7-10 évet öregít

„Ha már az őszülés miatt festetik vagy festik a hajukat, a nők elkezdenek kísérletezni a hajszínekkel. A vörös olyan vadító, különleges árnyalatként vonult be a köztudatba, a legtöbben szeretik kipróbálni. Sokan még pozitív visszajelzést is kapnak a környezetükből. Viszont a meleg, vöröses hajszínhez a meleg, őszi avarszínek harmonizálnak a legszebben. Ilyenkor szépen, szisztematikusan elkezdik a hajszínhez alakítani a ruhatárat. Mivel mindennap a tükörbe nézve ugyanazt látják, nem tűnik fel számukra, hogy ezek a színek a legtöbb magyar hölgyet 7-10 évvel öregítik. Összefolynak ezekkel a meleg árnyalatokkal, vagy besárgítja az arcukat.

Nem segít a helyzeten az sem, hogy sok hozzá nem értő sminkes bátorítja őket a meleg, terrakottás, barnás és testszínek használatára” – meséli Zsófi, aki szerint azért vannak olyanok is, akik a saját, eredeti hajszínüket szeretnék megőrizni a hajfestéssel. Sajnos ezzel is van gond.

„A legtöbb, drogériában kapható hajfestékben van meleg, vöröses pigment, szinte lehetetlen otthoni hajfestékkel hideg árnyalatokat festeni. Márpedig a magyar hölgyek többségének nem állnak jól a vöröses, aranyló, mahagóni árnyalatok. Ez azért is van, mert viszonylag kevés a meleg színtípus itthon. Az ügyfeleim 10-15 százaléka tartozik az ősz és tavasz típusba, de az ősz és lágy típusokat szinte nagyítóval kell keresni. Mégis mikor valaki egyedül, internetes utánaolvasás után igyekszik magát besorolni, szinte borítékolható, hogy vagy lágy (lágy ősz vagy lágy nyár) vagy ősz típusba sorolja magát.”

 

A magyar nők többségének a királynői színek állnak jól

Ez azt jelenti, hogy az ügyfelei 85-90 százaléka a tél vagy a nyár típusba tartozik, közülük is a telek vannak többségben. Aki egy kicsit is utánaolvasott a tél színtípusnak (anélkül, hogy megpróbálta volna magát besorolni a leírás alapján, mert kendőteszt nélkül ezt ne is akarjuk megtenni), tudhatja, hogy a tél élénk sötét, dinamikus, sokszor királynői színeket visel, mint a királykék, a fukszia, 2018 trendszíne, az ultraibolya, a fenyőzöld vagy a tiszta piros. Arányaiban hányan vannak, akik ezeket a színeket viselik? Elég ehhez végigmenni az utcán, hogy a saját szemünkkel lássuk: kevesen.

„Alapvető önértékelési és önbizalom-problémája van a legtöbb magyar nőnek. Félnek látszani, félnek attól, hogy valaki észreveszi őket az utcán. Sokszor érzik úgy, ha színt vesznek fel, megbámulják őket, de fel sem merül bennük, hogy nem azért nézik meg őket, mert szépek, hanem rögtön arra gondolnak, hogy valami baj van velük, azért nézi őket mindenki” – adja át a tapasztalatait szakértőnk, aki szerint bár a zászlónk piros, fehér, zöld, lényegében a fekete országa vagyunk. Nagyon szeretünk másokon ítélkezni, és a legtöbb ember nehezen fogadja el, ha valaki kilóg a tömegből.

 

Vannak, akik változ(tat)ni szeretnének

„Szerencsére én észreveszek egy pozitív tendenciát, ami szerintem köszönhető egyrészt a külföldi trendeknek, másrészt a hazai színtanácsadó szakmának is, hogy egyre inkább kezd begyűrűzni a tudatos színhasználat a nők fegyvertárába. Én azt tapasztalom, hogy aki már engem megkeres, változni szeretne. Beleunt a fekete, szürke, sötétkék szentháromságába, és nyitott arra, hogy új színeket fedezzen fel. A színtanácsadásban pont az a zseniális, hogy nem én mondom meg neki, hogy mi áll jól, megmutatják maguk a kendők. Látja saját magán a változást. Mondhatom én, hogy egy szín nem előnyös, ha bekavar a rossz hajszín, az előnytelen smink. A tanácsadás során ezeket a zavaró tényezőket kiiktatjuk, és nem marad, csak a saját arcuk és szemünk kontrasztja. Az pedig nem hazudik. Világosan látszik, hogy egy nem előnyös szín akár éveket öregít pillanatok alatt, egy megfelelő árnyalat pedig szinte kisimítja a ráncokat és kiemeli a szemszínt.”