×

Stílus

A legnagyobb melltartóbakik 50 felett – A fehérneműszakértő válaszol

Létezik egy interneten terjedő felirat, amely szerint a tökéletes melltartó az, amelyik a nap végén végre lekerül rólunk. Azaz: nem létezik. Kákai Adrienn fehérneműstylist szerint azonban nem lehetetlen, hogy megtaláljuk azt a melltartót, amely nemcsak szép, hanem a funkcióját is betölti, emellett pedig kényelmes.

Kákai Adrienn órákig tudna beszélni a melltartókkal kapcsolatos tévhitekről, bakikról. Szakértőnk fehérneműstylist és fehérneműméret-tanácsadó, aki rengeteg problémás ügyféllel találkozott már tanácsadói munkája során. Talán elsőre hihetetlen, de a legtöbb probléma gyökere az, hogy nem ismerjük a méretünket. „Igaz ez tinédzserkortól, de volt már 60 év feletti ügyfelem is, akinek segítettem” – meséli. Nem is kevesen vannak így. Az interneten megannyi szám kering arról, a nők hány százaléka nem ismeri a valódi méretét. Adrienn körülbelül 80%-ra saccol.

Kákai Adrienn, fehérneműstílus- és -mérettanácsadó
Az a célom, hogy egyre több nő ismerje meg a helyes méretét. Hiszem, hogy egy tökéletes fehérneműben minden nő magabiztosabbnak és vonzóbbnak érzi magát

„Sokan azt hiszik, az a normális, ha napközben igazgatni kell a melltartónkat, ha folyton felcsúszik vagy ha estére annyira nyom, hogy legszívesebben levágnánk magunkról. Pedig ennek nem kell így lennie. A tökéletesen illeszkedő melltartó észrevétlenül teszi a dolgát napközben, vagyis magabiztosan tart, és szép dekoltázst formál” – mondja Adrienn. Tapasztalatai szerint sokan azzal sincsenek tisztában, mi az a kosárméret, mi a körméret, és mit jelent egymáshoz képest a két szám.

Különlegesebb méretek nem kaphatók minden plázában

„Ha valakinek nagyobb kosárra van szüksége, akkor gyakran elköveti azt a hibát, hogy választ egy nagy körméretű melltartót, mondjuk egy 85D-t, mert végre annak jó a kosara. De sajnos felcsúszik a háton, nem tart megfelelően és nem is esztétikus. Olyan melltartót válasszunk, amelynek a körmérete pontosan vízszintesen fut végig a hátunkon, nem csúszik fel. Nagy valószínűséggel, ha a hátunkon felcsúszik a 85D-s melltartó, akkor vagy 80E vagy akár 75F méretre van szükségünk.

Ezek a méretek kicsit több utánajárást igényelnek, nem kaphatók minden plázában. De megéri kiderítenünk a helyes méretünket, nemcsak az egészségünknek teszünk jót (nem nyomódnak a mellek a túl kicsi kosárban, nem a vállak tartják a súlyt a nagy körméretnél), hanem egyszerűen szebben állnak rajtunk a ruháink és magabiztosabbnak is érezzük magunkat.”

Fotó: iStock.com/SomeMeans

Fotó: iStock.com/SomeMeans

A szilikonpánt ideje lejárt – vagy mégsem?

A Ridikül.hu szerkesztői szerint már nem hordanak sokan szilikonpántos melltartót, de Adrienn szerint azért az átlátszó műanyag pántok még nem koptak ki teljesen. Annak ellenére sem, hogy ma már rengeteg megoldás létezik akkor, ha azt szeretnénk, hogy ne látszódjon a melltartónk. Ilyen például a feltapaszos melltartó vagy a mellbimbótapasz.

Valószínűleg mindenki látott már olyat, hogy a melltartó szabályosan félbevágja a melleket. Adrienn szerint ilyenkor a kosár kicsi. Ezek mellett már szinte teljesen elhanyagolható baki (de azért figyeljünk rá!), ha valaki a fehér ing alatt nem testszínű melltartót visel.

Elkeserítő lehet, de hiába találjuk meg egyszer a tökéletes melltartót, az nem marad velünk örökkön-örökké. Ahogy a testünk, úgy a melleink és a melltartónk mérete is változik. „Amikor csak néhány kilót felszedünk, rendkívül praktikus megoldás lehet a melltartóbővítő kapocs. Ezzel néhány centimétert toldhatunk a hátunkon a pánton. De ha nagyobb súlyváltozáson megyünk keresztül, akkor akár a körméret, akár a kosár vagy épp mindkettő megnőhet/csökkenhet.”

Fotó: iStock.com/grinvalds

Fotó: iStock.com/grinvalds

Mi a helyzet az 50 feletti hölgyekkel?

Kitértünk arra is, vajon az 50 év feletti hölgyek kapcsán milyen problémával találkozik leginkább. Kiderült, hogy a helyes méret csak egy dolog, de a megfelelő mérethez meg kell találni a megfelelő fazont is. „Míg korábban a mélyebben kivágott, oldalt keskenyebb melltartókat hordták, ma már sokkal előnyösebb számukra a telikosaras fazon, amely minden mellformához tökéletesen illeszkedik és remek tartást ad. Fontos, hogy akár kerekebb típusok, akár vékonyabbak vagyunk, testalkattól függően itt-ott kicsit kilóghatunk a melltartónkból.

50 év felett a legjellemzőbb probléma, hogy a hónalj alatti kis huplik lógnak ki. Ez igen gyorsan orvosolható. Olyan fazont válasszunk, ami úgynevezett oldalerősített. Ennek a fazonnak a hónalj alatti része sokkal szélesebb és magasabban feljön, ezáltal tökéletesen beleférünk mindenhol. Fontos, hogy nem kell 50 felett sem a merevítő nélküli, pamutfazonokat keresni. Minden életkorban, minden méretben találhatunk magunknak gyönyörű, mégis kényelmes darabokat” – mondja Adrienn.

Ami tehát a legfontosabb:

  1. Ismerjük meg a pontos méretünket!
  2. Találjuk meg a mellünkhöz illő fazont.
  3. Válasszuk ki a leginkább a ruhatárunkhoz illő, legjobban kihasználható színű és díszítettségű darabot.