Stílus

3 környezetbarát kollekció a New York-i divathétről

A New Yorki-i divathéten minden évben találkozhatunk a születő trendekkel. A trendek azonban nemcsak az újdonságokat tárják elénk, hanem az ezekkel járó környezetszennyezésre is figyelmeztetnek. Szerencsére egyre több tervező igyekszik tenni azért, hogy a divat fenntarthatóbb legyen.

Miközben az újdonságokat szemléljük, arról sem feledkezhetünk meg, hogy a divat a legkörnyezetszennyezőbb iparágak közé tartozik. A gyorsan pörgő termelés következményeként például a textil teszi ki az USA szeméttelepein található hulladék 6,1%-át. Szerencsére már a tervezők is egyre inkább keresik a megoldást erre a problémára, és igyekeznek környezetbarát alapanyagokból, környezetkímélő módszerekkel előállítani a kollekcióikat.

3D nyomtatott ruhák

Julia Daviy az első, aki teljes kollekcióját 3D nyomtatással hozta létre. Az eljárás során a nyersanyagból – ami többnyire újrahasznosított műanyag – nyomtató segítségével születik a kész ruha. Míg az eljárást a környezettudatosság inspirálta, a formák tekintetében is a természetből merített ihletet. Liberation (Felszabadulás) nevű kollekciója darabjainak gazdaságos formatervezéséhez a tengeri lények váza és formája adta az ötletet, így azok előállításához kevesebb munka és erőforrás szükséges.

 

Tencel szövet a kifutón

A tencel szövet eukaliptuszrostból származó textil, mely zárt láncú termeléssel, energiatakarékosabb módon készül, mint a pamut. Ebben az évben már a kifutón is láthattuk ennek a különleges anyagnak a tündöklését Pawan Kumar, a New Miuz tervezőjének jóvoltából, aki újrahasznosított pamuttal keverte a tencelt.

 

Mara Hoffman élethosszig tartó kapszulagardróbja

Mara Hoffman évek óta kiáll a fenntarthatóság mellett. Úgy véli, a divatiparnak le kell lassulnia, és meg kell változtatnia a termelési módszereket és a dolgozókkal való bánásmódot, emellett meg kell oldani a hulladékkal kapcsolatos problémákat is. Kollekciójában környezetbarát anyagokat és technológiákat használ, szándéka szerint ruhái egy élethosszig tartó kapszulagardrób részei lehetnek.