Stílus

Los Angelesből hamarosan kitilthatják ezeket a ruhadarabokat

Los Angeles, a világ egyik divatközpontja fontos lépéseket tesz a környezetvédelemért. Az ügy támogatói remélik, hogy kezdeményezésük világszerte követőkre talál, és a többi amerikai város is csatlakozik hozzájuk.

A Los Angeles-i városi tanács 12–0 arányban szavazott arra, hogy betiltsák a szőrme árusítását és előállítását a város határain belül. A javaslatot eljuttatták a Városi Ügyészségnek, hogy elkészítse a rendeletet. Az Angyalok Városában található a világ egyik legnagyobb divatkerülete, amely nagyjából 4000 ruházati üzletnek ad otthont. Ebből a temérdek boltból eddig is mindössze egy-kettő árult szőrmét. A bunda ma már korántsem olyan népszerű, mint egykor volt, de az új kollekcióknak világszerte még így is körülbelül 70%-ában megtalálható a szőrme. Kaliforniában egyébként a szőrmekereskedelem 2012-ben évi 360 millió dolláros forgalmat generált. Pedig a bunda előállítása sok kegyetlenséggel jár, ahogyan erre az állatvédők is újra meg újra felhívják a figyelmet.

unsplash.com/Suny

Fotó: unsplash.com/Suny

Nemet mondani az állatkínzásra

Ez az, amit most már egyre több divattervező és döntéshozó felismer: nem szükséges állatokat kínozni ahhoz, hogy divatosan öltözködhessünk. Ha pedig a fogyasztók úgy döntenek, nem vásárolnak több szőrmét, akkor a gyártók sem fognak ilyesmit készíteni. Ha a tervezetet a tanács jóváhagyja és Eric Garcetti polgármester is aláírja, a rendelet januárban lép életbe 2 éves türelmi idővel, vagyis a boltok 2020-ig még kiárusíthatják a már meglévő készleteiket. A tilalom a használt szőrmére nem vonatkozik, illetve kivételt képezhetnek alóla a vallási célokra készülő darabok, illetve a kaliforniai előírásoknak megfelelően előállított szőrmeruhák. Los Angeles ugyanakkor nem az első amerikai város, ahol szankcionálják a szőrmét: 2011-ben a szomszédos Nyugat-Hollywood volt az első, ahol betiltották a szőrmeruhákat, ezt követően pedig Berkeley-ből és San Franciscóból is száműzték ezeket a darabokat.