Stílus

8 + 1 magyar divattervező, akiktől minőségi, nőies darabokat vásárolhatunk

Itt az ideje, hogy az őszi gardróbfrissítés során ne csak a nagy külföldi márkák sokszor filléres holmijaira gondoljunk. Ha megtehetjük, érdemes néha a magyar tervezők munkái között is szétnézni, és egy-egy minőségibb darabra áldozni. A stílus és minőség mellett közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a tervezővel, jobban megbecsüljük a tőle vásárolt darabot. Hogy kiket ajánlunk, ha nőies és minőségi darabokra vágyunk? Összegyűjtöttünk 9 tervezőt.

1. Enemy in the Wardrobe

Somfalvi Erika és Varga Tina évtizedekig olyan körökben mozogtak, ahol fontos a jó megjelenés, a minőségi ruhadarabok, az elegancia – minden helyzetben: megbeszéléseken, gyárlátogatás során, konferenciákon. Egy idő után azt vették észre, egyre több a ruhájuk, mégis egyre kevesebb olyan öltözéket képesek összeállítani, amely azt tükrözi, amit szeretnének. Az eredeti szakmájukat hátrahagyva úgy döntöttek, a hozzájuk hasonló nőknek terveznek ruhákat. Nem adták alább: magas minőségű, többnyire természetes alapanyagból készülő, tartós és nőies ruhákat álmodtak meg. A magyar piac mellett a külföldi – elsősorban osztrák, svájci és német – hölgyeket is szeretnék meggyőzni arról, hogy a kapszulagardrób és a minimalista felfogás a legjobb döntés, ha a ruhatárunkról van szó.

2. Navona Fashion

Megla Rózsa márkája 1997 óta létezik. A tervező az időtlen eleganciában, a finomságban, a szofisztikált megjelenésben hisz. Általában nagyon felismerhetők a nőies modellek, amelyeket tervez. Minden esetben minőségi alapanyagokat használ, amelyek légiesen ölelik körbe viselőjüket. A ruhák nemcsak a hétköznapi ruhatárba passzolnak, hanem találunk nála igazi, királynői darabokat is, amelyek különböző rendezvényeken, az élet nagy eseményein lehetnek kísérőink.

3. Gabo Szerencses

Szerencsés Gabo rafinált szabású, variálható ruhadarabjai inkább a harmincas nőket csábíthatják el, bár az idősebb hölgyek is találnak nála hétköznapi vagy alkami ruhákat is. Arról nem is beszélve, hogy a tervező egyik kedvenc alapanyaga a minőségi, finom bőr, amelyekből kesztyűk és táskák készülnek nála.

4. Pakamé

Páncsity Katát lassan nyugodtan nevezhetjük az overallok magyar királynőjének is. Szupernőies darabjait valamennyi évszakban viselhetjük egy kis kreativitással. A magyar tervezőket megismerni ráadásul azért is jó, mert sok esetben (természetesen nem mindenki) a korábbi kollekciók modelljeit is el tudják készíteni némi plusz pénzért – természetesen ha az adott alapanyag még a rendelkezésükre áll.

5. Elysian

Béke, szépség, tökéletesség, teljesség, egyszerre légies és erős. Bódis Boglárka tervező ruháira pillantva az előbbi jelzők jutnak eszünkbe. Menyasszonyoknak, eseményekre, bálokra tökéletes választás lehet egy Elysian ruha, amely a magyar sztárok nagy kedvence is egyben.

6. Mandragora Design

Scherfel Nóra mindig is vágyott a tökéletes balerinacipőre, de nem találta meg. Egészen addig, amíg meg nem terveztette magának. Amikor viselni kezdte, a barátnői és ismerősei csodájára jártak a lábbelinek. Nóra akkor tudta, hogy egy nőies, elegáns darabokat készítő márkának nagy sikere lehet. Az ötlet és a megvalósulás között azért eltelt jó néhány hónap, de ma már nők százai rajonganak ezekért a finom darabokért, amelyek valódi bőrből készülnek.

7. Independent Fox

A nőies jelzővel valószínűleg sokan vitatkoznának ezekre a cipőkre pillantva, pedig ma már a harmincas éveit tapossák annak a generációnak a tagjai, akik a kis feketét is szívesen viselik sportos lábbelivel akár a legnagyobb konferenciákon is. Az Independent Fox darabjai ráadásul vegán bőrből készülnek Magyarországon – így opciót jelentenek azok számára, akiknek fontos az átláthatóság és az állatok védelme is.

8. Imogen Clothing

Bajcsai Viki nemcsak menyasszonyoknak készít ruhát, hanem teljesen hétköznapi darabokat is gyárt. Ruhái szabásvonala letisztult, szerethető, öröm bennük intézni a napi ügyeket, de igazi felüdülés viselni őket akkor is, ha az ember éppen egy kicsit kikapcsolódik, randizni vagy vacsorázni megy.

+ 1 Camou

Fehér Beatrix márkája sokak számára ismert az épületnyomatos darabjairól. Idén ősszel Tóth-Vásárhelyi Rékával együttműködve olyan ruhákat álmodott meg, amelyeket úgynevezett kokeshi babák díszítenek.