Stílus

Cseke-Kovács Zsófia személyi stylist: „Apró, pici változásokkal is hatalmas átalakulásokat lehet elérni”

Cseke-Kovács Zsófia tizenéves kora óta tudta, mit szeretne csinálni felnőttként. Álmai munkahelyén mégis egy idő után szenvedett, boldogtalan és feszült volt. A második lánya születése után döntötte el, hogy nem megy vissza dolgozni, hanem valami másba kezd. Ez a más a hétköznapi emberek életének megváltoztatása lett a színek, minták és alapanyagok által. Zsófi ma szín- és stílustanácsadóként és személyi stylistként dolgozik. Vele beszélgettünk a magyar nők öltözködéséről, lelkéről és a szakma rejtelmeiről.

Mit viselsz ma?

Fukszia ballonkabátot, fekete farmert, fekete hegyes orrú balerinát, királykék felsőt és egy királykék angyalszárnyas nyakláncot.

Ami rajtad van, azt reggel választottad vagy este készítetted ki?

Csakis reggel. Egy ideig próbálkoztam az esti kikészítéssel, de aztán mindig csúfosan megbukott a dolog, mert mindig mást vettem fel végül. Hagyom, hogy az aktuális hangulatom befolyásoljon a napi öltözékem kiválasztásánál.

Fotó: Jouca Portraits/ https://www.joucaportraits.com

Fotó: Jouca Portraits/ https://www.joucaportraits.com

Személyi stylist, stílus- és színtanácsadó vagy, de nem volt ez mindig így. Érzelmes és őszinte posztot írtál arról a blogodon, mennyire boldogtalan voltál álmaid munkahelyén, és mennyire szerettél volna új életet kezdeni. Sokak számára – akik épp egy váltás előtt vannak – az újrakezdés egyelőre elképzelhetetlen. Mi segíthet nekik? Mit tanácsolsz?

Hogy adjanak időt maguknak mindenre. Nekem az első lépés az volt, hogy ki kellett, hogy találjam, egyáltalán mit kezdjek az új lehetőségekkel. Azt már tudtam a második kislányom születése után, hogy a régi munkám nem tesz boldoggá és nem fogok visszamenni a korábbi pozíciómba. De akkor ott volt a nagy kérdés, hogy akkor viszont mit csináljak? Több lehetőség is motoszkált a fejemben, de hagytam időt magamnak arra, hogy kiforrja magát a gondolat. A másik nagy tanúság volt a saját történetemből, hogy lehet véleményeket, tanácsokat kérni, de hallgass a belső hangodra.

Fontos az is, hogy ne higgyük, bármibe kezdünk is, azonnal el fog indulni, működni fog. Semmi nem jön azonnal, a siker sem. Nekem is keményen meg kellett dolgozni azért, hogy nevet szerezzek magamnak a szakmában.

Fotó: Jouca Portraits/ https://www.joucaportraits.com

Fotó: Jouca Portraits/ https://www.joucaportraits.com

Te is magas vagy, ezért először azt volt a koncepciód, hogy magas nőknek adsz stílustanácsot. Melyek a magas nők legnagyobb problémái, ha öltözködésről van szó?

Leginkább a szűkös kínálat. Személyi stylistként látom, hogy senkinek nem könnyű manapság jó minőségű és ár-érték arányú darabokat beszerezni, de gondolj bele, hogy a meglévő kínálatnak ránk csak a nagyon kis töredéke jó. Meglehetősen kevés lehetőségünk van, ha nem az interneten akarunk valamit rendelni. Bár ez is sokszor fejben dől el. Ha úgy indul el az ember vásárolni, hogy úgysem talál semmit, akkor nem is fog. Ha nyitottan nézelődünk, akkor nagyobb az esélyünk is arra, hogy felfedezzük a mi arányainkra tökéletes darabokat.

Később bővítetted a profilt, ma kik keresnek leginkább és milyen „problémával”?

A legtöbb ügyfelem kisgyerekes anyuka, akik a munkába való visszatérést tervezik. Nagyon gyakran fordul elő az is, hogy valamilyen hormonális probléma vagy szülés után nem tudnak az új, megváltozott testképükkel mit kezdeni a hozzám forduló nők. Korábban minden jól állt rajtuk, most pedig tanácstalanok a fazonokkal, színekkel kapcsolatban.

Inspiráló posztokat teszel ki a Facebook-oldaladra. Mindegyik egy-egy önbizalombonbon. A személyi stylist pszichológus is ezek szerint?

Számomra fontos, hogy felhívjam a figyelmet arra, a saját testünkhöz való viszony mennyi mindenre hatással tud lenni. Nem csak arról szól, hogy mi hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, hogy mi mennyire vagyunk magabiztosak, funkcionálunk jól mint nők. Mert ha szereted magad, az kihat a párkapcsolatodra, a munkádra, a mindennapjaidra. Anyukaként hatalmas a felelősség rajtunk, hogy milyen példát látnak a lányaink és a fiaink. Ezt pedig igenis tudatosítani kell a nőkben, hogy ha úgy érzed, valami félrecsúszott, ne dugd a homokba a fejed. Keress meg egy szakembert, mert már akár apró, pici változásokkal is hatalmas átalakulásokat lehet elérni.

Mi volt a legnagyobb sikerélményed eddig?

Vannak olyan ügyfeleim, akik hihetetlen átváltozáson mentek keresztül a tanácsadás óta. Folyamatosan tartják velem a kapcsolatot és nagyon jólesik, hogy mennyire hálásak azért a változásért, amit elindítottam az életükben. De nekem minden nap sikerélmény.

Látni a csillogó szemeket egy szép szín hatására, a rácsodálkozást egy-egy jó fazonú ruhára. Ha jól végzem a munkám, kifelé már egy sokkal tudatosabb, magabiztosabb nő sétál, mint aki megérkezett hozzám.

Fotó: Jouca Portraits/ https://www.joucaportraits.com

Fotó: Jouca Portraits/ https://www.joucaportraits.com

Milyen három kulcsdarabot ajánlasz a magyar nőknek az idei őszi–téli szezonra?

Sötétkék télikabát, színes sál és a tökéletes, indigókék, koptatás nélküli farmer.

Egyre többet hallani a divat környezetszennyező, kizsákmányoló voltáról is. Személyi stylistként mennyire hívod fel a figyelmet arra, hogy ne rohanjanak szezonról szezonra ruhát vásárolni a nők?

A színtanácsadásban pont ez a zseniális, hogy a színtípus kiderítése után tudatosságot és koncepciót tud vinni a későbbi vásárlásokba. Kisebb az esélye, hogy olyan ruhát vegyen meg az ember, amit a próbafülke után soha többet nem vesz fel. Segít elkerülni az olyan szerelemdarabokat is, amiket ha hazaviszünk, rájövünk, hogy az égvilágon semmihez nem illik a meglévő ruháink közül.

Én a vásárlásoknál olyan helyen szoktam dolgozni, ahol nem csak a fast fashion üzletek találhatók meg, hanem turkáló is. Így, ha az ügyfél nyitott rá és valamit nem sikerült a normál üzletekben beszereznünk, vagy szeretnénk színesebb, különlegesebb darabokat is a szekrénybe csempészni, oda is benézünk. Ez nemcsak a pénztárcának tesz jót, de a már legyártott ruhákat is tovább tartja a körforgásban.

Én a saját kiszelektált ruháimat soha nem dobom ki. Első körben a barátnőim járnak jól velük, a maradékot adományboltokba vagy anyaotthonokba szoktam vinni. Így tudom, hogy jó helyre kerülnek és valaki tényleg örüli fog nekik.

Milyen terveid vannak 2019-re?

Nagyon sok újdonsággal készülök az új évre. Még idén októberben elindul a zárt Facebook-csoportom és a heti live-ok is rövidesen elkezdődnek. Új szolgáltatásokkal, workshoptémákkal is készülök. De a jövő évre az egyik legnagyobb tervem, hogy elkezdem írni a könyvem. Szurkoljatok, hogy sikerüljön befejezni!