Stílus

Változókor és divat: 4 hűsítő, bőrbarát alapanyag, amely segít átvészelni a hőhullámokat

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a ruhák nemcsak azért vannak, hogy jól nézzünk ki, hanem azért is, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben – szó szerint. Például ne fázzunk, ne fagyjon le egy tagunk sem, vagy éppen ne legyen folyamatosan melegünk. A változókorban érdemes olyan alapanyagokból készült ruhákat választani, amelyek hűsítően hatnak a bőrre. Melyek ezek? Hol találjuk őket? Eláruljuk!

Pamut

A pamut a leginkább elterjedtebb természetes szálasanyag a divatiparban. Nagyon jó tulajdonságai vannak: jó a nedvszívó és légáteresztő képessége, emiatt jó közérzetet biztosít viselet közben. Sportolás, nagyobb fizikai aktivitás esetén annyira talán nem előnyös, mivel lassabban szárad, mint a műszálas sportruházat, de hétköznapi viseletnek annál ideálisabb lehet.

Milyen pamutot válasszunk?

Sajnos a gyapot (a pamut alapanyaga) kifejezetten vízigényes növény, nevelése során rengetegszer permetezik, betakarítása során pedig a mai napig gyerekmunkát is alkalmaznak sok helyen. Ha fontos számunkra, hogy a pamut ne csak bio vagy organikus legyen, hanem méltányosan készüljön, és csak felnőtt munkát alkalmazzanak az előállításakor, keressük a címkén az OEKO-Tex vagy GOTS minősítést. Ezeket egyébként már olcsóbb termékeken itthon is megtaláljuk bizonyos áruházláncoknál is.

Unsplash / Mel Poole

Unsplash / Mel Poole

Len

Ha kánikulaviseletről van szó, egyértelműen a len jön szóba. Miért ne lehetne ez a változókor egyik legkedveltebb viselete is. A len friss és hűvös tapintású, jó nedvszívó képességű, jó moshatóságú anyag, amely kellemes közérzetet biztosít viselőjének. Sajnos igencsak gyűrődik, emiatt sokan nem szeretik. Mások szerint viszont pont ez adja meg a len báját. Érdemes nem 100% lenként keresni, hanem más természetes anyagokkal (pamut, selyem) keverve, mert úgy kevésbé hajlamos a gyűrődésre, viszont megtartja értékes tulajdonságait.

Kender

A kendernek évtizedekkel korábban nagy kultúrája létezett Magyarországon. A hírek szerint vannak, akik kezdik újra felismerni a kendertermesztés előnyeit. Reméljük, hamarosan újra arról számolhatunk be, hogy Magyarország az ipari kender nagyhatalma lett, így könnyebben találunk majd kenderből készült ruhákat is. A kendervászon hűsít, nedvszívó, jó légáteresztő, antibakteriális, UV-védő hatású.

Unsplash / Isabela Kronem

Unsplash / Isabela Kronem

Bambusz

Aki légáteresztő, selymes, antibakteriális és gyűrődésmentes alapanyagra vágyik, annak érdemes a bambuszruhákat keresnie. Magyarországon elsősorban alsóneműt és zoknit kaphatunk bambuszból, de külföldi webshopokból tudunk rendelni organikus bambuszból készült ruhákat is.

Hol tudjuk ezeket megvásárolni?

A természetes alapanyagok – főleg, ha vegyszermentesek is – nem tartoznak az olcsó árkategóriába. Magyarországon leginkább webshopokból tudunk rendelni ilyen ruhadarabokat, vagy olyan kisebb magyar tervezőktől, akik természetes alapanyagokkal dolgoznak. Sokan nem is gondolnák, hogy a turkálók is valódi aranybányát jelentenek sok esetben. Akinek van ideje, és van jó használtruha-üzlet a közelében, érdemes felkeresnie árucsere környékén. Gyakran találni 100% pamut, len vagy selyem holmikat is. Ezekkel csupán annyi lehet a baj, hogy nem ismerjük, a korábbi tulajdonosuk – ha egyáltalán volt – hogyan kezelte őket. A szín és a fazon mellett mindig vizsgáljuk meg a teljes alapanyagot (ne legyenek rajta lyukacsák, stb.), a varrásokat, az eldolgozást, mert ez sokat elárul a ruha minőségéről.