Stílus

5 lépés, hogy megőrizzük önmagunkat a kapcsolatainkban

Amint kapcsolatba kerülünk másokkal, legyenek azok virtuális vagy valódi, baráti vagy szerelmi kapcsolatok, úgy érezhetjük, hogy elvárások nehezednek ránk. Szeretnénk a legjobb színben feltűnni, de semmi jóra nem vezet, ha hosszú távon feladjuk magunkat és az igényeinket.

Olykor kockázatos dolognak tűnhet vállalni önmagunkat igényeinkkel és gyengeségeinkkel együtt. Talán azt gondoljuk, hogy egy bizonyos képet kell sugároznunk magunkról ahhoz, hogy elfogadjanak minket, azonban az az igazság, hogy sokkal könnyebb kapcsolódni hozzánk, ha vállaljuk azt, akik valójában vagyunk.

Fogadjuk el önmagunkat

A média gyakran irreális képet sugall arról, hogy kivé kellene válnunk, milyennek kellene lennünk külsőleg és belsőleg. A gyönyörű és sikeres emberekhez képest talán kevésnek érezzük magunkat, de fontos, hogy tudjuk, senki sem tökéletes. Még azok sem, akik annak látszanak. Ha viszont megbarátkozunk a hibáinkkal, nem fogjuk olyan nyomasztónak érezni az elvárásokat sem.

Fotó: iStock.com/JANIFEST

Fotó: iStock.com/JANIFEST

Vegyük észre, ha bántjuk magunkat

Olykor észrevétlenül zajlik a belső párbeszéd, a gondolatmenetek, amelyekben ostorozzuk magunkat. Fontos, hogy észrevegyük ezeket a negatív gondolatokat, és a nézőpontunkat cseréljük empatikusabbra. Így sokkal jobban érthetjük és fogadhatjuk el magunkat.

Legyünk büszkék az erősségeinkre

Mindenkinek vannak erősségei, képességei, tulajdonságai, amelyek értékesek, és amelyekkel büszkélkedhet. Hogy ha túlságosan negatív irányba tolódna az énképünk, idézzük fel, miben vagyunk jók, mi az, amit szeretünk magunkban.

Fejezzük ki magunkat

Ne feledjük, hogy senki sem gondolatolvasó, szavak nélkül pedig könnyű félreérteni egymást. Mielőtt messzemenő következtetést vonnánk le a másik reakciójából, inkább kérdezzünk, és ne felejtsük el megosztani a saját igényeinket, szükségleteinket sem.

Vállaljuk a gyengeségeinket

A legszívesebben rejtegetnénk a gyengeségeinket, de minél inkább el akarjuk rejteni őket, annál jobban zavarnak, és annál rosszabbul érezzük miattuk magunkat. Ne féljünk bevallani, megmutatni sebezhető oldalunkat is azoknak, akikkel közeli kapcsolatot szeretnénk ápolni, mert ez megkönnyebbüléssel jár és erősíti a bizalmat.