Stílus

A királynői tél típus – Nem mindenki az, aki barna hajú, barna szemű

A színtanácsadás során gyakran kerül szóba Magyarországon a tél színtípus – nem véletlenül. Egyrészt sok magyar nő – egyébként tévesen – ősz típusnak diagnosztizálja magát csak azért, mert barna a haja és a szeme, és amúgy is jobban tetszenek nekik az ősz színei. Cserébe nagy százalékukról derül ki, hogy a telek táborát erősítik. A tél színtípus ugyanis a leggyakoribb itthon. Lássuk, milyenek is ők valójában.

Mi az a színtanácsadás?

Először is kezdjük az elején: mi az a színtanácsadás. A szín- és stílustanácsadó szakemberek feladata, hogy meghatározzák, mely árnyalatok állnak nekünk a legjobban. Ehhez a szemünk színének és a bőrünk tónusának kontrasztját figyelik meg úgy, hogy színes kendőkkel dolgoznak. Egy színből több különböző árnyalatot helyeznek az arcunk közelébe, és figyelik, melyiktől lesz a bőrünk egészséges, élénk, és melyiktől tűnik betegesen szürkének vagy sárgásnak.

A színtanácsadás célja sokféle lehet: van, aki egyszerűen kíváncsi, mely színek állnak neki a legjobban. Van, aki úgy érzi, folyamatosan mellényúl az üzletekben, nem találja a számára ideális árnyalatokat. Van, aki a ruhatárát szeretné csökkenteni, és a szelektáláshoz van szüksége erre a tudásra. Megint mások olyan ruhatárat szeretnének kialakítani, amelyben minden mindennel passzol, ezért az egymáshoz és önmagukhoz is legjobban illő árnyalatokat keresik. Vannak, akik valamilyen komoly lelki folyamatban vagy komoly lelki folyamat után vannak, és az új énképük színeket kíván, csak nem tudják, merre is induljanak. Ekkor jöhetnek szóba a szín- és stílustanácsadó szakemberek.

Hogyan válasszunk szakembert?

A legfontosabb, hogy bízzunk a tanácsadónkban és legyen szimpatikus számunkra a személyisége. Lehet hírből bárki a világ legjobb tanácsadója, ha nem tetszik a stílusa vagy ahogy kommunikál, sokkal nehezebben fogadjuk meg a tanácsait. Érdemes átböngészni a Facebook-oldalát, honlapját, érdemes elolvasni tőle néhány posztot, cikket, a bemutatkozását. Ha tetszik ő maga és a hitvallása is, akkor néhány új ruhadarab helyett foglaljunk időpontot nála, mert olyan tudásra tehetünk szert, amivel később rengeteget spórolhatunk.

Hogyan könnyíti meg a színtanácsadás a vásárlást?

Aki már volt szín- és stílustanácsadónál, az először elkezd ismerkedni a színeivel. A legjobb, ha az otthoni ruhatárunkat kezdjük el viselni úgy, hogy előnyben részesítjük a javasolt árnyalatokat és színkombinációkat. A színeinkkel való barátkozás során nem érdemes nagybevásárlást csapni – sokkal jobb, ha először csak próbálgatjuk őket. A legjobb befektetés ilyenkor kilós turkálóban vásárolni, ahol rengeteg árnyalat közül válogathatunk, és ha megtetszik valami, fillérekért lehet a miénk. A nagyobb befektetésekkel (például télikabát-vásárlással) érdemes várni addig, amíg magabiztosan nem tudjuk, mely árnyalat hideg, melyik a meleg, melyek az élénkek vagy a tompák.

A királynői tél típus

A szakemberek négy fő csoportot különböztetnek meg, ezek a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Nevezhetjük őket bárhogy, de a könnyebb megjegyezhetőség miatt kapták ezeket a neveket, és valamennyire illik rájuk néhány tulajdonság a névadó évszakokból is. A királynői tél típus három alapvető tulajdonsága, hogy a színeik jellemzően sötétek, élénkek és hidegek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy például csak sötét színeket viselhetnek, hiszen a tél típus színpalettáján szerepel a hófehér vagy a jeges pasztellárnyalatok is, de jellemzően inkább sötét a palettájuk.

Hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, a tél színtípusba tartozók további három altípusba sorolhatók be a természetes bőrtónusuk és szemszínük kettőse alapján.

Igazi tél, a tél–nyár típus

A legtöbben a fekete hajú, barna szemű, hófehér bőrű nőket tartják tél típusnak. Sajnos, a képlet nem ennyire egyszerű, a leírások sokszor megtévesztőek lehetnek. Ráadásul fénykép alapján senkiről sem lehet 100%-osan megállapítani, milyen típusba tartozik. A nagy valószínűség szerint Anne Hathaway színésznő vagy a Szívek szállodája sorozatból ismert Lauren Graham is ide tartozik. A tél–nyár típusnak soha nem áll jól sem a narancssárga, sem a barna, viszont a jeges pasztellrózsaszín, a jegeskék és a jeges világoslila rajta mutat igazán gyönyörűen. Az igazi tűzpiros és az igazi temperakék tökéletesek számára. A bőre mindig kicsit rózsásabb, a szeme feltűnő kék, zöld vagy barna. A haja lehet hamvasbarna, fekete, ezüst, de akár jegesszőke is.

Élénk tél, a tél–tavasz típus

Az élénk tél típusban egyszerre van jelen a tél sötétsége, királynői színei és a tavasz típusok élénksége, játékossága. Az élénk tél típusok szemszíne lehet élénkkék, zöld, mogyoróbarna, a hajszínűk sötétbarna, fekete, nagyon világosszőke, de akár ezüst is. Az ő kékjük a királykék, a ragyogó fukszia, a ciklámen remekül állnak nekik. Az énekesnők közül Katy Perry, a színésznők közül pedig a Szívek szállodája másik sztárja, Alexis Bledel is ebbe a típusba sorolható. Az élénk tél az a típus, akinek remekül áll, ha egyszerre több élénk árnyalatot is visel. Sok élénk tél típus először megijed, hogy innentől akkor ilyen színeket KELL viselnie, pedig a tanácsadás soha semmire sem kötelez. Érdemes nekik először csak egy-egy élénk árnyalatot csempészni a visszafogott fekete-fehér összeállítások mellé.

Sötét tél, a tél–ősz típus

A tél színtípusok közül a legdrámaibb típus, akinek önmagában is ragyogóan áll a fekete, de érdemes azért színeket is viselnie, amelyek tovább emelik a szépségét. Penélope Cruz vagy Catherine Zeta-Jones is sötét tél típus lehet (100%-ban nem vagyunk biztosak), akik magabiztosan viselik a fenyőzöldet, az éjkéket vagy a burgundit. A hajszínük mindig sötétbarna vagy fekete, ez az egyetlen tél típus, akinek idősebb korában sem áll jól az ősz haj, érdemes sötétre festetnie a haját.