Stílus

Hogyan ne válj az új ruhádban nevetségessé még véletlenül se

Hinnéd vagy sem, a majd' kilencven évvel ezelőtti öltözködési tanácsok ma is aranyat érnek, olyan bölcsességeket fogalmaznak meg, amit ma már biztosan nem hallasz puccos ruhaszalonokban, butikokban.

A Rádióélet 1933. január közepi számában (amit az MTVA archívumában találtunk) Szunyoghné Tüdős Klára (a legendás Zsindelyné Tüdős Klára ruha- és jelmeztervezőről van szó, akinek az első férje volt ez a bizonyos Szunyogh) arra hívta fel a tetszeni vágyó hölgyek figyelmét, hogy mire ügyeljenek a tükör előtt annak érdekében, hogy egy drága, minőségi ruhában még véletlenül se váljanak nevetségessé.

Leplezetlen szókimondással közli: a férfiak rendszerint csak annyit tudnak, hogy a nő tetszik nekik, vagy sem, csinosnak találják, vagy nem. De hogy miért tetszik, vagy mi rajta a csinos, arról fogalmuk sincs – szögezi le, és mi próbáljuk meg nem kihallani belőle a bizonyos férfitulajdonságokra vonatkozó finom élt…

Szóval Tüdős Klára szerint a férfiaknak felesleges is ezt tudni, ellenben a nőknek talán nem fölösleges ezekről a semmiségekről néhány szót szólani.

unsplash.com/Mikail Duran

unsplash.com/Mikail Duran

„Az, hogy valaki illő ruhát válasszon magának, őszinteség kérdése. Egy sarkalatos igazsággal kell először is tisztába jönni, azzal ugyanis, hogy aki mást akar elbolondítani, az saját magát ne bolondítsa. Álljon a tükör elé, nézze meg, irgalmatlanul keresse ki magán a takarni, titkolni, tagadni valót” – szól a finom ízlésű hölgy intelme.

Lássuk hát jótanácsait – párba állítva a korunkra vonatkoztatott szentenciákkal.

1. „Akinek nincsen finom piskótalába, ne viseljen olyan cipőt, mint például a most divatos estélyi szandál.”

Örökérvényű igazság. Akinek szélesebb a lábfeje, az semmi esetre se húzzon filigrán szandált, mert egy félretaposott, csámpás cipőnél, a pántok közül oldalra kikandikáló mégoly ápolt lábujjaknál riasztóbb dolog talán csak kevés van. Ha már szandál, válasszunk robosztusabb darabot, ami nem hagyja „kifolyni” lábfejünket a topánból.

Fotó: iStock.com/SbytovaMN

Fotó: iStock.com/SbytovaMN

2. „A cipőtől elütő harisnya szintén csak olyan lábra való, amelyre érdemes felhívni a figyelmet.”

Jó, tudjuk, hogy nem lehet mindenki Kim Basinger, de az erős kontrasztokkal bánjunk csínján, ha kicsit vaskosabb lábakon járunk. Ami sem nem hiba, sem nem bűn – maradjunk annyiban, hogy bizony a többségünknek ilyen jutott… De a fekete harisnya-piros szandál kombinációt akkor is hagyjuk a szép (szebb!) lábú nőtársainknak.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

3. „A fűzőkombinétól lehetetlent ne várjon senki.”

Újra divatban vannak a míderek és a mindenféle csodaszövetből készített fenék-, has- és combszorító alkalmatosságok. Egyrészt tekintsük ezeket funkcionális fehérneműknek, ne akarjunk bennük hódítani. Másrészt fogadjuk meg Tüdős Klára tanácsát, és ismerjük fel a saját határainkat – valamint az alakformáló fehérneműét is. Ha „túltöltjük” ezeket a ruhadarabokat, a ruhán keresztül is nyilvánvalóvá válik a fehérnemű szélénél a hurkás comb és a négymell-effektus.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

4. „A nádszálderékra minden felvehető, de ha már csak kétes is a nádszálság, akkor maradjon az öv a ruhával rokon színben.”

Ismét a már említett kontraszt. Szerencsére manapság valószínűleg jóval nagyobb a női övekben a kínálat, mint tanácsadónőnk életében, úgyhogy válasszunk bátran alkatunkhoz illőt. Egy asszimmetrikusan felhelyezett öv is lehet csábító!

5. „Hogy a diszkrét színű toalett ne legyen unalmas, tűzhetünk rá alkalmas helyre virágot, viselhetünk hozzá élénk színű sálat. A feltűnő színt olyasmin viseljük, ami nem teszi előnytelenné semmilyen testrészünket.”

Alapszabály, hogy a leggyászosabb fekete ruha is viselhető kis túlzással bármilyen alkalomra, ha egy-két színes kiegészítővel feldobjuk. Egy tűzpiros bross a keblek közé, a dekoltázs szélére, a derékra; a színes ékszerek csodát tesznek. HA nem olyan testrészünket akarjuk kiemelni vele, amit nem kéne. Amit ellepleznénk, arra ne hívjuk fel a figyelmet!

Fotó: Shuutterstock

Fotó: Shutterstock

Bónuszként pedig következzen Tüdős Klára utunkra bocsátó üzenete: „Ha ezeket a lényegtelennek látszó semmiségeket fontolóra vesszük s meggondoltan öltözködünk, egész biztosan számíthatunk rá, hogy tetszeni fogunk anélkül, hogy ez a mindnyájunkban élő tetszeni vágyás nevetségessé tenne bennünket.”

Na, hát csak fogadjuk meg a fentieket, hiszen nem akárki javasolta!