Stílus

Greta Garbo és Marilyn Monroe is hálás volt ennek a magyar férfinak

Hollywoodban elképesztő sikereket ért el, hazánkban mégis kevesen ismerik a szépségipar magyar csillagát, László Ernőt. A sztárbőrgyógyász-kozmetológus – akinél olyan hírességek kezeltették bőrüket, mint Audrey Hepburn, Greta Garbo vagy Marilyn Monroe – éppen 122 éve született Erdélyben. Luxuskategóriás kozmetikumai a mai napig világszerte népszerűek.

László Ernőt már a ’20-as, ’30-as években a szépség angyalának nevezték Budapesten, a világháború után pedig Amerikában vált ünnepelt sztárrá egyedülálló bőrgyógyászati és kozmetikai eljárásainak, valamint csodaszernek tartott krémeinek köszönhetően. Nem egyszerű kozmetológus volt: sikerét annak köszönhette, hogy hamar felismerte, a tökéletlen bőr mögött a női lelket is kezelni kell.

Erdélyben született 1897-ben. Magyar és német egyetemeken tanult, 1921-ben szerzett doktori címet. Karrierje korán felívelt, miután a pattanásos arcbőre miatt mély depresszióba esett Habsburg Stefánia hercegnő számára készített olyan gyógyírt, amely nemcsak gyógyította, de el is fedte a beteg bőrt. Hasonló csodaszerrel kezelte sérülése után a népszerű fiatal színésznő, Gombaszögi Frida arcát is.

Dr. László Ernő

Dr. László Ernő

 

Már 1927-ben megnyitotta első intézetét a budapesti Szervita téren, ahol belgyógyász testvérével, Vilmossal együtt hazai és külföldi előkelőségeket, arisztokratákat és hírességeket kezeltek, miközben újszerű szépségápolási tanácsokkal látták el azokat is, akik levélben fordultak hozzájuk, hogy gyógyírt találjanak a legkülönfélébb bőrproblémáikra. Első kozmetikai termékeiket már Budapesten kifejlesztették, és Dr. med. Laszló-féle különleges kozmetikai készítmények néven kezdték forgalmazni. Ő volt az első orvos, aki párosította a kozmetikát a gyógyítással, valamint ugyancsak az első, aki gyümölcssavakat használt a szépségápolásban.

Meghódította a legszebbeket

1939-ben feleségével Amerikába emigrált, ahol azonnal felfedezte őt az akkor már virágkorát élő hollywoodi filmipar sztárvilága. A New York-i Ötödik sugárúton megnyitott Erno Laszlo Szépség Intézetben csak a legkiváltságosabbak részesülhettek az egyedülálló, hosszantartó fiatalságot ígérő kezelésekben. Greta Garbo, Audrey Hepnurn, Hubert de Givenchy vagy Marilyn Monroe is rajongtak a magyar származású bőrgyógyász újszerű eljárásaiért és készítményeiért, ahogy a first lady Jackie Kennedy vagy a windsori hercegnő is csak László Ernőben bíztak.

Amerikai Egyesült Államok, 1962. augusztus 9.Marilyn Monroe amerikai filmcsillag.(MTI/UPI)

Marilyn Monroe amerikai filmcsillag. (MTI/UPI)

Monroe kifejezetten nagyra tartotta: „Erno Laszlo nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is meggyógyította” – fogalmazott.

László Ernő maga is valódi világsztárnak számított. Bár 1973-ban, 75 éves korában szívrohamban elhunyt, öröksége ma is él: az Erno Laszlo márkanév alatt futó, általa fejlesztett fiatalító és ápoló csodaszerek továbbra is a legkeresettebb kozmetikai termékek közé tartoznak a tehetősek körében. Olyan sztárok használják cég készítményeit, mint Barbara Straisand, Diane Keaton, Yoko Ono, Madonna, Woody Allen vagy Sting.

„Dr. László Ernő is azon tehetséges honfitársaink egyike, akik tudásuk, kreativitásuk és szorgalmuk révén világhírre tettek szert, és akire Magyarországon is mindannyian büszkék lehetünk” – mondja a kozmetikus hazánkban élő rokona, Siska Lajos, aki bízik benne, hogy idővel hazánkban minél többen megismerhetik a zseniális bőrgyógyász-kozmetikus munkásságát és az általa kifejlesztett kiváló termékeket. Mint elmondta, ehhez már keresik a lehetőséget. Hozzátette: bár el kellett hagynia Magyarországot, és a háború után amerikai állampolgárságot szerzett, dr. László Ernő továbbra is azt vallotta, „a bőr magyarul beszél”.