Stílus

Ne öltözd túl a menyasszonyt, ez alapszabály

A nyár az esküvők időszaka, gyakran előkerül tehát ezidőtájt a kérdés: mit vegyek fel erre az alkalomra? Ez a menyasszony esetében bizonyos szempontból irreleváns (menyasszonyi ruhát...), de a násznép női résztvevői számára igenis, fontos. Van ugyanis néhány íratlan esküvői öltözködési szabály, amit ha nem tartasz be, hibát követhetsz el. Lássuk!

Először is szögezzük le: ez a nap, ez az este nem rólad szól, hanem a menyasszonyról. Öltözz fel csinosan, légy szép, de ne akarj tündökölni, mert ez most az ara előjoga. Ő a királynő, te csak az udvartartás része vagy.

De lássuk a részleteket. Mit ne vegyél fel?

1. Kerüld a fekete ruhát. Vannak országok, ahol nem akad meg senki szeme, ha a násznépben valaki fekete ruhát visel, de a mi kultúrkörünkben ez nem csak az ünnepélyesség, hanem a gyász, a szomorúság színe is. Nem követsz el ugyan botrányos hibát, ha fekete ruhát veszel fel esküvőre (hiszen mindenkinek van egy kedvenc „kis feketéje”), de előtte kérd ki a menyasszony véleményét: zavarja-e, ha feketében ünnepelsz vele? Ha ő „engedélyt ad”, vedd fel nyugodtan. De az is segíthet, ha színes kiegészítőket viselsz hozzá.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

2. Kerüld a piros vagy a vörös színű ruhákat is. Egyrészt azért, mert a menyasszony – ha hagyománykövető –, akkor éjfélkor valamilyen piros ruhát ölt magára. Másfelől azért, mert a mindkettő viszonylag hivalkodó, harsány szín, és – ahogy már leszögeztük – neked ezen a napon nem kell kitűnnöd a tömegből. A piros árnyalatait viszont viseld bátran, a bordó, a rózsaszín, a fukszia, a burgundi megfelelő választás.

vörös ruha piros

Fotó: Shutterstock

3. Talán mondani sem kell: az egyszínű fehér ruha abszolút rossz választás, sőt, még az ekrü, vagy a bézs is, hacsak nem mintás, vagy bizonyos színes kiegészítőkkel nem töröd meg. Ezek egyértelműen a menyasszony színei!

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

4. Már említettük: ne légy hivalkodó. Ennek megfelelően erre az alkalomra ne válassz szuperdögös ruhát, ne villants se dekoltázst, se valami mást. Nyugodtan viselj szexi ruhát, de érezd, hogy hol a határ. Kerüld a flittereket is, nem szilveszteri buliba mész – és nagyestélyidet se most vedd fel.

Divatosak mostanában – ráadásul milliónyi színárnyalatban kaphatók – a csipkeruhák, számtalan fazonban kaphatók, azokkal biztosan nem lősz mellé. Koktélruhák között is válogathatsz, ha kerülöd a szupervillantós kollekciókat. Nem kell leragadnod a pasztell színeknél sem, bőven elég, ha a rikító összeállításokról lemondasz.

Fotó:Freepik/stock-world-on

Fotó:Freepik/stock-world-on

Persze sokkal könnyebb helyzetben vagy, ha koszorúslány vagy, mert ebben az esetben maga a menyasszony határozza meg, milyen színű és fazonú ruhában tündökölj mellette. Fehér ruhát persze biztosan nem ad rád…