Stílus

Az ismert magyar divattervezőt mindig hazahúzza a szíve

Frank Adél, a pécsi divattervező 1999-ben hozta létre saját márkáját, az Adele Frankot, amely az azóta eltelt évek alatt exkluzív és prémium márkává nőtte ki magát. A fiatal tehetség Európa legrangosabb divateseményeire is bebocsátást nyerhetett az elmúlt években, szíve mégis mindig Pécsre húzta vissza.

Adél tizenöt éves kora óta tervez ruhát – az elsőket saját magának álmodta meg. Később külföldön tanult, aztán a szabászat tudományának elsajátítása után Pécsen nyitott üzletet. A PécsiÚjság.hu-nak adott interjúban felidézi, hogy a munkái hamar iparművészeti védettséget kaptak, „biztos voltam benne, hogy jó úton járok”. Az elmúlt több mint húsz évben körülbelül negyven divatbemutatója, kiállítása volt. Európa legrangosabb eseményeire is bebocsátást nyert, de mindig fontosnak tartotta, hogy magyarként a hazai művészeti értékek elismertségét növelje – és nem utolsósorban azt, hogy megismertesse a „pécsiséget” a külföldiekkel.

Fotó: Frank Adél Facebook-oldala

A pécsi portálnak azt is elmondta, hogy szeret az országon kívül dolgozni, „de itthon a legjobb”.

Frank Adél festeni is szeret, híresek a 3D hatású festményei, amelyeken az általa tervezett ruhákat jeleníti meg. Sajátos gyűrt varrás applikációs technikát alkalmaz.

„Az én ruháim inkább elegánsak, s nagyon sokat készítünk méretre is. Fontos számomra a slow fashion, igyekszem olyan ruhákat tervezni, amelyek 10-15 év múlva is hordhatók. Nagyon szeretek hernyóselymet használni, gyapjút, kevert szálas anyagokat” – mondja, kiemelve, hogy fontos: minél kevesebb ruhát kelljen vásárolni, azokat minél tovább lehessen hordani.