Stílus

Izgalmas sokszínűség az idei Design Hét Budapesten

Október 4-én kezdődik a Design Hét Budapest rendezvénysorozat, amely tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődő közönséget. A fesztivál fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és a vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hét Budapestet, mely azóta Magyarország legjelentősebb, kihagyhatatlan designünnepévé vált. Több éve már vidéki városok is csatlakoznak a fővárosi fesztiválhoz. Idén Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett, Sopronban és Veszprémben is tartalmas programokat kínálnak az érdeklődőknek.

Fotó: ridikul.hu

A Design Hét Budapest a hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával kezdődött. Előbbi − mely idén negyvenéves − a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet. A termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában díjazott tervezők pályamunkái nemzetközi szinten is figyelemre méltóak és magas designértéket képviselnek. A díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló, ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a Hagyományok Háza III. emeletén lévő Maácz László kiállítóteremben.

Fotó: ridikul.hu

Osvárt Judit, a Design Hét kurátora, a Magyar Formatervezési Tanács tagja elmondta: a Design Hét Budapest idei fő témája a flow, ami jól kifejezi a magyar kreatívipar állapotát. A fesztivál díszvendégei idén a balti országok: az Észt Köztársaság, a Lett Köztársaság és a Litván Köztársaság.

De nem marad ki idén sem a rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb eleme a Nyitott Stúdiók program, melynek alkalmával kreatívipari vállalkozások engednek betekintést kulisszáik mögé, bemutatva a műhelyek mindennapjait. Idén is elindulnak a népszerű Design Túrák, melyeken a látogatók a főváros rejtett designértékeit fedezhetik fel. A séták során feltárul a fenntartható Budapest, a kávézók világa, illetve a modern építészetről vagy éppen a Bartók Béla út környékéről tudhatnak meg többet a résztvevők.

Fotó: ridikul.hu

A Design Hét Budapest október 4-től 13-ig tart, a kiállítóterek és partnerüzletek azonban akár egy hónapon keresztül is várják a nagyközönséget.