Stílus

Met-gála 2020: főszerben az idő

Nagy mérföldkő a művészet és divat világában a 2020-as év, hiszen alapításának 150. évfordulóját ünnepli a világ egyik legnagyobb múzeuma, a New-York-i Metropolitan Művészeti Múzeum (MET). Erre a jeles fordulóra rengeteg programmal, kiállítással készülnek, a tematika pedig az “About Time: Fashion and Duration”

Minden év május első hétfőjén tartják a gálát a New York-i Metropolitan Művészeti múzeumban, amit hatalmas figyelemmel követnek szerte a világon, mert mindig valami érdekes tematika köré építik fel az eseményt. A megjelenő hírességek jellemzően meghökkentő összeállításokban jelennek meg, melyeket korunk legnagyobb divattervezői készítenek el. 2020-ban a középpontban a divat állandósága és változékonysága lesz, mely egyben az elmúlt 150 év történelmének is emléket állít.

Katy Perry a 2017-es Met-gálán. Fotó: Shutterstock

A Vougue magazinnak Andrew Bolton, a múzeum Costume Institution részlegének igazgatója elmondta, hogy a témát a 1992-es Sally Potter film, az Orlando inspirálta, melynek alapjául Virginia Woolf egyik könyve szolgált alapul. Mint Bolton elmondta, a filmben van egy jelenet, amiben Tilda Swinton egy labirintusba lép egy 18. századi ruhában és ahogy átfut a helyen, nemcsak egy másik évszázadba érkezik, de öltözete is ennek megfelelően megváltozik. A tematika egyik fő mondanivalója tehát, hogy divat folyamatosan változik és fejlődik, de mindig tükrözi a különböző korok szellemiségét – tette hozzá Bolton.

Rihanna a 2018-as Met-gálán, aminek témája: Mennyei testek: Divat és a katolikus képzelet. EPA/JUSTIN LANE

A Met-gálát egy azonos nevű divatkiállítás követi, melyet a múzeum Divat Intézete szervez. Fekete és fehér összeállításokat állítanak ki, időrendi és fordított időrendi sorrendben, az elmúlt 150 év divattörténelméből. Érdekes kevert összeállításokat is láthatunk majd, melyek különböző korokból származnak, mégis anyaguk, formájuk, mintázatuk vagy egyéb tulajdonságaik miatt mégis meglepően jó párost alkotnak. Például, egy 1870-es évekből fennmaradt A-vonalú ruhát párosítanak majd egy 1995-ös Alexander McQueen szoknyával.

Blake Lively a 2018-as Met-gálán, aminek témája: Mennyei testek: Divat és a katolikus képzelet. Fotó:Shutterstock/EPA/JUSTIN LANE

A gála elnöke 1995 óta minden évben Anna Wintour, a Vougue főszerkesztője, aki mellé évről évre új társelnököket választanak. A 2020-as eseményen a Louis Vuitton kreatív igazgatója, Nicolas Ghesquière, Emma Stone és Mary Streep színésznők és Lin-Manuel Miranda producer vesznek rész társelnökként.