Stílus

Az évtized legdurvább divatkatasztrófái 1. rész - sok fotóval

Hamarosan végetérnek a 10-es évek, nézzük meg, hogy melyek voltak az elmúlt 10 év legdurvább divatbakijai.

Csak úgy rohan az idő, még nem is volt olyan régen, amikor még volt iwiw és népszerűbb volt, mint a Facebook. Mondjuk, ennek lassan tíz éve. Az elmúlt évtizedben rengeteg divatstílus jött és ment, csak kapkodhattuk a fejünket, sokra a mai napig úgy tekintünk vissza, hogy milyen jól nézett ki akkor és még mindig vállalható. Ugyanakkor vannak azok az irányvonalak, amiket nem aranytollal írnak a divatiskola nagykönyvébe. Nézzük meg, melyek voltak az elmút tíz év legkellemetlenebb pillanatai.

2010 – Ékcipő

Amikor 1940-ben Salvatore Ferragamo bemutatta az első verziót, mondhatni, nem lett azonnali siker.  Egészen 2010-ig nem is figyelt rá senki, amíg olyan tervezők nem kezdték el használni és népszerűsíteni ezt a fajta cipőt, mint Isabel Marant. A többi – ahogy mondani szokták – történelem.

Ékcipő. Fotó: Shutterstock

2011 – A háremnadrág

Valahol még érthető is, hiszen kényelmes, de ebben a nadrágban az ember teste nagyon furcsa alakúnak tűnik és amúgy járni sem a legkönnyebb ezt hordva. A 20. század elejétől Paul Poiret alkamazta ezeket a ruhadarabokat, de a háremnadrág (újra) 2011-ben vált népszerűvé a jógakultúra iránti érdeklődés erősődésekor.

Háremnadrág. Fotó: Shutterstock

2012 – Tollak a hajban

Az 1970-es évek trendje újra  népszerűvé vált 2012-ben és (nagyon) gyorsan elterjedt. Semmi esélyünk nem volt erre felkészülni, hiszen egy szempillantás alatt elterjedt. Elsősorban nyárral kapcsolódott össze, akkor használták ezt a stílust, az akkori legnagyobb  sztárok, mint Selena Gomez és Kesha, akik bátran hordták a legnagyobb eseményeken is. Csak azt nem tudni, hogy honnan származtak ezek a tollak?

Honnan voltak azok a tollak? Fotó: Shutterstock

2013 – A szakadt farmer, haspóló, normcore

2013-ban több olyan irányvonal is volt, aminek ma már örülhetünk, hogy nem tartottak túl sokáig. Lessük meg, melyek voltak ezek a divatok.

Pontosan nem tudni, hogy 2012 végén vagy 2013 elején érkezett el a pillanat, amikor a szakadt farmer újra divatba jött. Bármikor is történt, nem tudunk olyat felsorolni, akin ez a ruhadarab bármikor is jól állt volna. Ahogy az lenni szokott, a legnagyobb divatikonok is hordták ezeket a ruhákat, mint a szólókarrierje fénykorát élő Gwen Stefani is előszeretettel jelent meg benne az utcákon.

Semmihez nem megy jól ez a nadrág. Fotó: Shutterstock

A haspóló időről időre visszajön és meghódítja a fiatalabb generációt. A legutolsó nagyobb feltünése 2013-ban volt, de remélhetőleg újabb tíz éveket kell majd várni a következő feltünésre.

Ez a kép a tökéletes 2013. Fotó: Shutterstock

A normcore egy igazi anti-divatirányzat volt. Ez annyit jelentett, hogy sima egyszerű ruhákat hordtak az emberek, mindenféle feliratok nélkül, egyszerű színekkel. A divatot Jerry Seinfeld hozta be, de a modellek is szerettek ilyeneket hordani, amikor éppen nem a kifutón voltak és hamar egy életstílussá vált. 2019-re azonban eltünőben van.

2014 – Google szemüveg, designer-paródia pólók

Ezt a vicces szemüveget 2014 májusában mutatta be a nagyközönségnek a Google, és a világ örökre megváltozott. A Google Glass-t kezdetben a játékipar megváltoztatására tervezté, úgy gondolták, hogy a hordható technológiákkal szintet léphetnek az emberek. Ugyanakkor hiába a nagy tervek, a bevezetés során mindössze 831 000 darabot adtak el, ami 2015-ben a program leállítását eredményezte.

A Google Glass földbe állt. Fotó: Shutterstock

2014-ben többen felemelték a hangjukat a túlárazott, luxusterméknek nevezett ruhadarobok ellen, méghozzá úgy, hogy parodizálni kezdték ezeket a termékeket. 2014-re oda jutottunk, hogy a kigúnyolt tervezők rájöttek, hogy jobb, ha maguk is beleállnak a trendbe és saját magukat kigúnyoló termékeket kezdtek árulni, de ha lehet még drágábban, így az eredeti terv méregfogát kivették.

Mindenből is csináltak pólót. Fotó: Pixbay

Hamarosan folytatjuk a 2010-es évek trendjeinek kivesézését, figyeljétek oldalunkat.