Stílus

Elképesztő divatirányzatok a világból

Egész arcos tetoválások- Ainuk törzs

Ez a rejtélyes japán törzs nagy részben az Ainuk szigeten éltek – innen kapták a nevüket – de voltak tagjaik Oroszország egyes részein is. A legjellemzőbb a hosszan ívelt mosoly tetoválás volt, amit azért ejtettek meg a hétéves kislányokon, hogy azok könnyebben találhassanak maguknak férjet. A törzs azt tartotta, hogy a nőknek illett életük minden egyes pillanatában mosolyogniuk. Az “örök mosoly” státuszszimbólum is volt, akiket nem tetováltak ki gyerekként, azokat szegénynek tekintették és kitaszítottként kellett élniük az életüket messze a törzstől az erdő mélyében. Minél több tetoválás borította valaki arcát, annál magasabb státuszú volt az a személy a törzsben.

Fotó: Shutterstock

Hosszú, kúpos koponyák – ősi törzsek szerte a világon

Ez az eljárás, abból állt, hogy a csecsemők fejét születésüktől fogva egészen felnőtt korukig satuba fogták a homlok résznél, hogy minél csúcsosabbra nőjjön, és torzuljon a koponya. Ez a tradíció iszonyú fájdalommal járt, és súlyos károkat okozhatott az agy fejlődésében. Ettől függetlenül, ezzel a szokással szerte a világon találkozhattunk; népszerű volt a XVI. században az olaszoknál, ahogy a hunoknál, a szarmatáknál, a majáknál, és egyes afrikai népek körében is. Ami szinte hihetetlen, hogy a XX. században egy időre Franciaországan is divatba jött. 

Fotó: Shutterstock

Fekete fogak

Japánban egészen a XIX. század végégig az Ohaguro volt a divat. Ez nem jelentett mást, minthogy a fekete, rohadt hatású fogakat tartották vonzónak. Bár mai szemmel a fekete fogak nem túl vonzóak, az eljárás maga nem volt annyira káros. Ez a titokzatos alapanyagokból álló fekete színű krém védte a fogakat, és a testet ellátta vassal. Mára már csak tradicionális színházi előadásokban látható egy-egy gésának öltözött színész fogait festik feketére. 

Fotó: Shutterstock